Upućen zvaničan poziv Kosumiju

Premijeru Kosova Vlada Srbije zvanično uputila poziv za razgovor 25. maja u Prizrenu; on prihvata razgovor, ne datum i mesto.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 17.05.2005.

08:14

Default images

Premijer Kosova Bajram Kosumi pristaje da se sastane sa premijerom Srbije, ali ne 25. maja i ne u Prizrenu, jer smatra da je potrebno dogovorom odrediti datum i mesto susreta, izjavio je agenciji Beta portparol kosovske vlade Daut Dauti.

"Odgovor je pozitivan što se tiče sastanka, gospodin Kosumi će se sastati sa Koštunicom, ali ne 25. maja i ne u Prizrenu", rekao je Dauti. "Odgovor je pozitivan što se tiče sastanka, gospodin Kosumi će se sastati sa Koštunicom, ali ne 25. maja i ne u Prizrenu", rekao je Dauti. Šef Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije Srđan Đurić izjavio je ranije da u vladi očekuju pozitivan odgovor na poziv premijera Koštunice.

U pismu premijera Kosova Bajrama Kosumija premijeru Kostunicu, prema
rečima portparola Dautija, zatraženo je da Srbija prizna pozitivan razvoj koji je postignut na Kosovu što bi "trebalo da bude preduslov za konstruktivan sastanak". Beograd treba da prizna neka izuzetno pozitivna kretanja koja su se dogodila na Kosovu i koje priznaju države u okruženju Kosova, dodao je Dauti.

Tadić ponovo zove Rugovu

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je poziv predsedniku Kosova Ibrahimu Rugovi da se susretnu, izjavio je u Prištini šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos.

Moratinos je rekao da je Rugovi večeras preneo Tadićev poziv i da mu je predsednik Kosova ponovio da je spreman za sastanak, ali na nekoj međunarodnoj konferenciji na kojoj će biti prisutne obe strane, a da ne prihvata direktan sastanak sa Tadićem.

Šef španske diplomatije razgovarao je u Prištini i sa premijerom Kosova Bajramom Kosumijem, liderom Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliverom Ivanovićem i predsednikom političke stranke "Ora" Vetonom Suroijem. Moratinos je rekao da će se Španija angažovati u svim političkim procesima koji vode ka konačnom rešenju statusa Kosova. Dodao je da Španija podržava Kosovo, uključujući i nastavak mandata svojih mirovnih snaga u sklopu Kfora.

Beriša: Prvo dnevni red, pa onda sastanak

Politički analitičar iz Prištine Ibrahim Beriša smatra da se pre bilo kakvih razgovora najpre treba utvrditi dnevni red. Razgovori bez dnevnog reda imaju medijski efekat, ocenjuje on, a poziv za razgovore, koji je uputio srpski premijer, predstavlja neku vrsta igre.

Prema rečima Beriše, srpska strana pustila je u javnost ideju o razgovorima pošto je uvidela da je albanska strana u defanzivi. Ali, on kaže i da albanska strana nema platformu za razgovore sa Srbijom o pitanjima kao sto su standardi, status ili evropska integracija: "Albanska strana nije u povoljnoj poziciji, jer je izgubila mnoge prednosti koje je imala odmah nakon rata", rekao je on, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predstavnici Albanaca sa juga Srbije za dijalog

Politički predstavnici Albanaca na jugu Srbije različito su reagovali na mogućnost skorog početka dijaloga između Beograda i Prištine, zahtevajući da sagovornici uključe i probleme u opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac.

Predsednik lokalne Skupštine u Preševu i predsednik Demokratske partije Albanca Ragmi Mustafa, rekao je da "čvrsto veruje i podržava nezavisnost Kosova". "Mi ćemo zahtevati da imamo ista prava kakva će imati Srbi na Kosovu", rekao je Mustafa.

Predsednik opštine Preševo i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi rekao je "da ima mnogo pitanja u vezi sa preševskom dolinom, koja treba da budu rešena na relaciji Priština - Beograd", napomenuvši primer obrazovanja. "Mi verujemo da će dijalog biti pozitivan i dobro je što je došlo vreme da najzad počne", kratko je izjavio agenciji Beta predsednik Demokratske unije doline Skender Destani.

I lokalni vođa Pokreta za demokratski progres Orhan Redžepi zalaže se za nezavisnost Kosova. "Nezavisnsot Kosova nema alternative", rekao je Redžepi i dodao da "bez uključivanja rešenja problema preševske doline u sklopu dijaloga između Beograda i Prištine, neće biti rezultata. Mi se borimo da preševska dolina stekne poseban status i da Albanci ovde dobiju svoja prava", zaključio je Redžepi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: