Štampa: SAD nadzirale "Oluju"

Hrvatski list "24 sata" piše kako poseduje dokumenta koja dokazuju da su SAD nadzirale operaciju "Oluja".

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2005.

11:49

Default images

Dokumenta su transkripti sastanka koje je tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman s najbližim saradnicima održao 7. avgusta, trećeg dana akcije. Na sastanku su bili Hrvoje Šarinić, iz predsedničkog kabineta, ministar spoljnih poslova Mate Granić, Tuđmanov savetnik Ivić Pašalić, ambasador u SAD Miomir Žužul, šef tajne službe Miroslav Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i Žužulov zamenik Ivo Sanader.

Transkripti pokazuju da je tadašnji predsednik SAD Bil Klinton savetovao Hrvatsku o detaljima operacije, a da je Žužul izjavio kako SAD smatraju Hrvatsku partnerom u tim operacijama i da zbog toga trpe pritiske. Prema navodima lista, Klinton je državnom vrhu preporučio kratku i žestoku akciju, da trajanje akcije bude najviše četiri dana, tražena je objava tačnog vremena početka akcije, dok je strategija morala biti faktor iznenađenja. Krajnji cilj "Oluje" je, po Amerikancima, trebalo biti izbijanje na državne granice, a u akciji je moralo biti što manje civilnih žrtava. Mate Granić i Ivo Sanader, danas premijer Hrvatske, bili su zaduženi za kontakte sa Amerikancima, a Sanader je na sastanku, prema navodima, potvrdio da redovno kontaktira s Roberom Frejžerom, Klintonovim poverenikom za Bosnu i Hercegovinu, i Leonom Furtom, Klintonovim savetnikom za nacionalnu bezbednost.

Priča o transkriptima sastanaka bivšeg vrha Hrvatske ranije je takođe bila predmet rasprave u hrvatskoj javnosti, u oktobru prošle godine, kada je riječki "Novi list" objavio navode o transkriptima govora bivšeg predsednika Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. Ti transkripti odnose se na Tuđmanov razgovor s najbližim političkim i vojnim saradnicima, a na sastanku je navodno rečeno da treba naneti takve udarce da Srbi praktično zauvek nestanu iz Hrvatske. Tada je "Novi list" izneo i pretpostavku da su transkripti bili zanimljivi i Tužilaštvu Haškog tribunala, koje je nedavno predložilo proširenje optužnice protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača. Njih dvojica optužena su za zločine tokom "Oluje", a izmenjenom optužnicom broj učesnika udruženog zločinačkog poduhvata procenjen je na 1.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: