Četnički praznik u ruhu države

Posle 60 godina budžetskih finasiranja partizanskih manifestacija Vlada Srbije ove godine platiće proslavu četničkog događaja.

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2005.

17:40

Default images

U obeležavanje 60. godišnjice formiranja četničkog pokreta, koji je predvodio Draža MIhajlović država se uključila i kao organizator. Koliko će tačno državu koštati proslava na Ravnoj Gori, čiji je inicijator Srpski pokret obnove, B92 za sada nije uspeo da dobije informaciju.

Ministar kulture Dragan Kojadinović, koji je i funkcioner ove partije, ali i predsednik organizacionog odbora, rekao je za B92 da će podatke o tome koliko će državnih para biti potrošeno saopštiti tek posle ovog događaja, uz napomenu da pitanje B92 ima negativnu konotaciju i da nije postavljeno pitanje koliko je koštala proslava na nekadašnjem Sremskom frontu kod Šida.

Njegova stranačka koleginica Sanja Čeković potvrđuje da će ovaj put, zahvaljujući finasijskoj pomoći države, proslava na Ravnoj Gori izgledati bogatije, a po prvi put očekuje se dolazak i najviših državnih funkcionera. "SPO je ovog puta ispunio svoju 15-godišnju ideju i usvajanjem Zakona o izjedanačavanju prava ravnogoraca, mi se ove godine pojavljujemo na Ravnoj Gori u organizaciji države", kazala je ona.

Drašković dolazi kao ministar

Arhiva: Ravnogorski sabor
Ovog vikenda na Ravnoj gori biće održane dve proslave - jednu organizuju članovi Srpskog pokreta obnove koji su otkazali poslušnost vrhu stranke, a drugu Ministarstvo kulture Srbije.

Na skupu u subotu 14. maja, koji se održava pod nazivom Sabor ujedinjenja, dosadašnji potpredsednici SPO-a Veroljub Stevanović i Vojislav Mihailović promovisaće novu stranku. Ime stranke, koja će "zastupati izvorni program SPO" biće saopšteno u subotu, ali neće imati predznak SPO u nazivu. Skup je nazvan Sabor ujedinjenja jer se očekuje dolazak svih uglednih članova SPO koji su proteklih 15 godina napustili stranku iz bilo kojeg razloga. Kako se saznaje, od stranaka, tom skupu će prisustvovati samo predstavnici Nove Srbije i Velimir Ilić.

Drugi skup, 15. maja, organizuje Organizacioni odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, odnosno Ministarstvo za kulturu. Predsednik  organizacionog odbora je Dragan Kojadinović.

Sve dosadašnje skupove na Ravnoj gori, koji se održavaju povodom godišnjice dolaska generala Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Draže Mihailovića na Ravnu goru 13. maja 1941. godine, organizovao je SPO. Prvi put na skupu na Ravnoj Gori Vuk Drašković neće govoriti kao predsednik SPO, već kao ministar inostranih poslova. Na ovogodišnji skup su pozvani svi predstavnici vlasti Srbije i predstavnici stranih država.

Stranke različito

Parlamentarne stranke imaju različite stavove o tome što država organizuje skup na Ravnoj gori.

Đorđe Mamula, iz Demokratske stranke Srbije, smatra da se moglo očekivati da će doći dan da se i država uključi u obeležavanje, kako kaže, ustanka na Ravnoj Gori: "Pošto im je priznat status antifašističkog pokreta, prvo u prosveti u udžbenicima istorije, a i na međunarodnom planu posle ovog ordena, koji je konačno uručen ćerki generala Mihajlovića, a koji je odredio predsednik Truman, mislim da je to prihvatljivo bez obzira što je podela iz građanskog rata ostala i što će i dalje živeti."

Šef poslaničke grupe G17 plus Miloljub Albijanić kazao je da nema ništa protiv da se na Ravnoj gori proslavlja i 14. i 15. maj i navodi da je to stvar ljudi koji organizuju proslave. Na pitanje da li je u redu da država finansija proslave sa ideološkim karakterom, Albijanić je rekao da treba da bude prevaziđen ideološki karakter bilo koje manifestacije koja se organizuje. Mi smo slavili 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i u tom smislu treba pozdraviti svaki antifašistički pokret i prevazići sve podele, rekao je Albijanić. Njegov stranački kolega i predsednik parlamenta Predrag Marković rekao je da neće ići na proslavu, jer je zauzet.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović nada se da niko iz njegove stranke neće prisustvovati obeležavanju proslave četničkog pokreta. "Činjenica je da je 1941. godine bilo više antifašističkih pokreta. Međutim, jedno je stvar početka, a drugo svršetka. Krajem rata, 1945. godine, na strani antifašističkog fronta nalazile su se partizanske jedinice i sve ono što je pripadalo tom frontu", rekao je Mićunović za novosadski "Dnevnik".

Šef poslaničke grupe SPS-a Ivica Dačić rekao je Beti da će zbog proslave na Ravnoj gori Srbija i Crna Gora biti jedine države na svetu koje će na Dan pobede nad fašizmom imati svečanost sa onima koji su se borili zajedno sa fašistima. On je podsetio da su samo socijalisti i SDP bili protiv zakona kojim su izjednačena prava partizana i četnika.

Za SRS nije problem finasiranje, već mogućnost da država ponovo pravi ideološke razlike među građanima. "Ako ne žele da finasiraju dan koji partizani slave kao dan svog ustanka, onda nemoj da finasiraju ni dan koji četnici slave kao svoj dan ustanka. Ili, neka finasiraju oba dana. Prihvatam i to", kaže Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije.

Iako je cena proslave na Rvnoj Gori za sada tajna, ministar Kojadinović tvrdi da strujna infrastrutura i asfaltni put do spomenika Draži Mihailoviću nisu izgrađeni o državnom trošku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: