NATO ubio zatvorenike u Dubravi

Slobodan Milošević dokazivao je da je Albance u zatvoru Dubrava tokom bombardovanja u maju 1999. ubio NATO.

Izvor: Beta

Petak, 06.05.2005.

12:51

Default images

Ispitujući svedoka odbrane Radovana Paponjaka, tada načelnika SUP-a Peć, Milošević je kao dokaze ponudio zapisnike sa uviđaja koje su istražni organi Srbije načinili u zatvoru 19. i 24. maja, kao i snimke desetina tela žrtava grupisanih u dvorištu i trpezariji zatvora.

On je precizirao da je uviđajem utvrđeno da su ubijena 93 zatvorenika, ali da ih je bilo i više, jer su neki umrli u bolnicama.

Prema optužnici protiv Miloševića, srpske snage su 22. maja naložile zatvorenicima da se postroje sa ličnim stvarima da bi bili prebačeni u Niš, a zatim otvorile vatru na njih iz automatskog oružja. Sutradan su, navodi se u optužnici, bombama i hicima ubijani pritvorenici koji su preživeli i pokušali da se sakriju u šahtovima i podrumima.

Tokom dokaznog postupka optužbe, sudije su saslušale svedočenja dva preživela zatvorenika koji su potvrdili te navode. U optužnici se precizira da je "ukupno ubijeno oko 50 zatvorenika", ali se navode imena 26 koji su identifikovani.

Na pitanje sudije O Gon Kvona da li su tela koja se vide na snimcima pomerana, svedok Paponjak je odgovorio da ne zna, ali da su ih u tim položajima zatekle ekipe SUP-a Peć, koje su sprovele uviđaj.

Paponjak će iskaz na suđenju Miloševiću, optuženom za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i u Hrvatskoj i genocid u BiH, nastaviti u ponedeljak.

Presuda Bulatoviću u petak

Odbrana Koste Bulatovića zatražila je od sudija Haškog tribunala da ga oslobode optužbe za nepoštovanje suda.

Sudsko veće je saopštilo da će presudu objaviti u petak, 13. maja. Veće Patrika Robinsona podiglo je otpužnicu protiv Bulatovića zato što je on 19. i 20. aprila odbio da, kao svedok Miloševićeve odbrane, u odsustvu Miloševića, koji je bio bolestan, odgovara na pitanja tužioca Džefrija Najsa.

"Ja sam ovde došao da svedočim na poziv mog predsednika Slobodana Miloševića. On danas ovde nije i ja bez njegovog prisustva ne mogu da nikome dajem izjave", rekao je tada Bulatović, uprkos ponovljenim upozorenjima sudija da može biti optužen za nepoštovanje suda.

Bulatovićev branilac Stefan Burgonj rekao je danas u završnoj reči da svi dokazi ukazuju da Bulatović nije imao nameru da svesno ometa sprovođenje pravde, kako je navedeno u optužnici. Bulatovićev branilac je sudsko veće podsetio i da ranije na suđenju Miloševiću nije kaznilo svedoka optužbe K-12, koji je dva puta odbio da odgovara na pitanja.

Za nepoštovanje suda, pravilnikom Tribunala zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, do 100.000 evra ili obe. Te kazne do sada nikome nisu izrečene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: