Tadić i Rugova zajedno u junu?

Dušan Janjić izjavio da su "poodmakle pripreme za sastanak" predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Izvor: Beta, "Graðanski list"

Petak, 06.05.2005.

09:56

Default images

Prema njegovim saznanjima, sastanak koji bi mogao biti održan u drugoj polovini juna. "Uveliko se radi na pripremi sastanka, ali Berlin najverovatnije neće biti izabran kao mesto susreta, već će se razgovarati na neutralnijem terenu. Verovatno će još biti dezinformacija o ovom važnom događaju, s ciljem da do sastanka ipak ne dođe", rekao je Janjić za "Građanski list".

Prema mišljenju direktora Foruma za etničke odnose, ovaj susret, iako važan, ne bi bio od prelomnog značaja za dalji status Kosova, već bi predstavljao političko-državni okvir za nastavak konkretnih kontakata na nivou predsednika vlada. "Često se dogodi da predsednici dođu na dva različita događaja u istom gradu, u isto vreme, pa se kao slučajno sretnu", rekao je Janjić, navodeći da "više država ima interes da budu domaćini susreta Tadića i Rugove".

Prištinski dnevnik "Koha ditore" juče je, pozivajući se na neimenovane diplomate u Prištini, Briselu i Berlinu, objavio da bi Rugova mogao da prihvati poziv za razgovor s Tadićem i da bi glavni grad Nemačke bio najbolje rešenje, "bolje od Budimpešte i Beča". U kabinetu predsednika Srbije se nije mogla dobiti potvrda ove informacije, uz podsećanje da je Tadić pozvao Rugovu na sastanak u Prištini ili Beogradu.

Hamiti: Za mesta susreta čuli smo iz novina

Portparol predsednika Kosova Muhamed Hamiti izjavio je da Ibrahim Rugova ima u vidu sugestije medjunarodne zajednice za susret sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ali da su u Rugovinom kabinetu iz novina čuli da bi takav sastanak mogao biti održan u Berlinu ili Parizu.

"Predsednik ima u vidu ove sugestije, ne kažem da ih je odbacio, ima ih u vidu, medjutim nema reči o sastanku sa Tadićem u Berlinu ili Parizu, o tome smo čuli iz novina", rekao je Hamiti Radiju "Slobodna Evropa".

S.J.Petersen: Rugova spreman

Međutim, šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen kaže da je predsednik Kosova Ibrahim Rugova rekao da je spreman da se sastane s predsednikom Srbije Borisom Tadićem na međunarodnoj konferenciji i uz prisustvo međunarodnih faktora.

Petersen je rekao da se radi na konkretizaciji susreta dvojice najviših zvaničnika Kosova i Srbije, ali nije hteo da govori o pojedinostima, a diplomate u Prištini kao moguće mesto susreta predsednika Kosova i Srbije pominju Pariz, za vreme donatorske konfencije za obnovu razorenih spomenika tokom nasilnih nemira u martu prošle godine na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: