Podsećanje na slučaj Hrtkovci

Novi Sad -- Šestog maja se navršava 13 godina od proterivanja hrvatskog stanovništva iz sremskog sela Hrtkovci.

Izvor: Beta
Podeli

Reformisti Vojvodine podsetili su na taj događaj i apelovali na nadležne da pokrenu postupak protiv odgovornih za incidente u tom selu. "Hrtkovci nisu jedini primer zlostavljanja građana hrvatske nacionalnosti u Sremu i Vojvodini. Pre toga, svoje kuće su pod prisilom napustili meštani Slankamena i Golubinaca, a za nasilno proterivanje nesrpskog stanovništva nije izrečena nijedna kazna", stoji u saopštenju.

Kako se navodi, predsednik Mesne zajednice Hrtkovci Ostoja Sibinčić 6. maja 1992. je pročitao na kojem je bilo 14 "nepodobnih" Hrvata iz tog sela, a potom su usledile pretnje i maltretiranje, zbog čega su meštani Hrvati bili prisiljeni na menjanje kuća i nasilan i nevoljan odlazak iz sela.

"SCG hoće u evropsko društvo, ali u to društvo se ne može dok se ne raskrsti s retrogradnim idejama i dok ne budu osuđeni odgovorni za agoniju mnogih porodica", saopštili su Reformisti.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u pritvoru Haškog tribunala čeka na suđenje po optužnici koja ga, između ostalog, tereti za etničko čišćenje u Vojvodini.

Info

Maturska "zabava"

Palić -- Novosadski dnevnik "Mađar so" piše da je u subotu u Paliću grupa Srba maltretirala grupu Mađara, tražeći od njih da se presele u Mađarsku.

Društvo utorak 31.05. 22:36 Komentara: 10

"Zolja" u zatvoru

Beograd -- Ministarstvo pravde u cilju interesa istrage neće iznositi detalje oko pronalaženja raketnog bacača u Sremskoj Mitrovici.

Hronika utorak 31.05. 22:16 Komentara: 0
strana 1 od 459 idi na stranu