Pretnje zbog rasvetljavanja zločina

Jovan Mirilo, iz Šida, koji je radio na rasvetljavanju ratnih zločina, tvrdi da su mu pretili pripadnici DB-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2005.

17:28

Default images

Jovan Mirilo, koji se, posle pretnji, sklonio u inostranstvo, kaže da su mu pretili pripadnici DB-a, naročito zbog slučaja braće Abjamović, Hrvata iz sela Morović koji su nestali 1991. godine, pošto ih je grupa uniformisanih osoba odvela iz kuće na informativni razgovor. U to vreme, načelnik OUP Šid bio je Nedeljko Makijević, koji je danas šef Operativne službe istog OUP, kaže Jovan Mirilo.

„Pretnje dolaze iz OUP-a Šid, vezano za braću Abjanović koji su nestali 1991. godine, i vezano je za suđenje za zločin u Podujevu, jer mene optužuju da sam podstrekivao svedoka da kaže istinu, i vezano za neku video kasetu koja svedoči o nekim stravičnim događajima, a nalazi se u inostranstvu. Sumnja se da sam ja uputio neke ljude gde mogu to da traže i sada je potera za kasetom“.

Reč je o kaseti na kojoj su, navodno snimljeni pripadnici paravojne jedinicie „Škorpioni“ tokom ubijanja civila u Srebrenici. Jovan Mirilo kaže da se oni, koji mu prete, pozivaju na Jovicu Stanišića: „Pripadnik Škorpiona kaže nisam ja u pitanju, u pitanju je odgovornost nekih mnogo važnijih ljudi u zemlji koji su odlučili da to bude kažnjeno, to, pod znakom navoda, izdajstvo“

Zaštititi Mirila

Fond za humanitarno pravo zatražio je od ministra unutrašnjih poslova Dragana Jočića i specijalnog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, da zaštite Jovana Mirila. Predsednica fonda, Nataša Kandić, kaže da ove institucije još nisu odgovorile na poziv:

„Ono što je najstrašnije u toj stvari jeste da nema adekvatne reakcije, da ovde nema atmosfere koju bi stvorili predstavnici vlasti da ohrabruju građane da u cilju jačanja vladavine prava i primene zakona, da ih ohrabruju da iznose dokaze o zločinima i onome što se dogajdalo u prošlosti. Međutim, reakcija je potpuno suprotna. Onda se lokalne policije koje drže sve dokaze o tome što se dogodilo, organizuju, oni pokušavaju da izvrše pritisak i da pokušaju još jednom da vladaju sa tim svojim carstvom kriminala i zločina koji su počinjeni u prošlosti“, kaže Kandić.

U pismu ministru policije, Fond za humanitarno pravo navodi da su problemi Jovana Mirila počeli u trenutku kada su Jovica Stanišić i Franko Simatović pušteni iz pritvora Haškog tribunala da se brane sa slobode. Nataša Kandić podseća da ime Jovice Stanišića u poslednje vreme često spominje, ali da je to veoma teško dokazati, jer je reč o iskusnom i uspešnom policajcu:

„Sve se zasniva na jednoj glasini da je on neposredno uključen u predaje haških optuženika, da je on našao taj modus kako će oni da odu, ali je to vrlo teško dokazati, kao što je teško dokazati i to da je on sada dragocen i koristan za ovu Vladu i one strukture oko Vlade, koje do sada nisu imale ni jednog takvog policajca kao što je Stanišić“, kaže Nataša Kandić.

MUP: Niko ništa nije prijavio

U saopštenju MUP-a Srbije, u potpunosti se demantuju informacije o "navodnoj ugroženosti" Jovana Mirila iz Šida, koje se karakterišu kao jednostrane i proizvoljne tvrdnje. SUP-u u Sremskoj Mitrovici "do danas gospodin Mirilo nije dostavio bilo kakvu prijavu o svojoj ugroženosti, niti je to  neko učinio u njegovo ime. Ovakvi napisi verovatno u pozadini imaju za cilj nešto što je suprotno materijalnoj istini", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: