Oslobođen oficir VSCG

Bugarski sud je oslobodio pukovnika Vojske Srbije i Crne Gore Čedomira Brankovića.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.04.2005.

13:19

Default images

Generalni sekretar bugarske policije Bojko Borisov potvrdio je za B92 da je sud oslobodio Čedomira Brankovića jer poseduje diplomatski imunitet. On je rekao i da Hrvatska još nije poslala zahtev za izručenje, ali da takav zahtev može da prosledi i Srbiji. Gradski sud u Sofiji u obrazloženju odluke navodi da je Branković bio član zvanične delegacije i da je njegovo ime bilo na spisku koji je Bugarska prethodno odobrila.

Budući da ima diplomatski imunitet u skladu sa Bečkom konvencijom, vlasti ne mogu dalje da ga zadržavaju u pritvoru.

Tužilaštvo može da se žali na odluku suda u roku od tri dana, a eventualna žalba biće razmatrana na ročištu 3. maja. Pre odluke suda, Čedomir Branković je rekao da se ne oseća krivim za zločine za koje ga sumnjiče vlasti u Hrvatskoj. On je naveo da je jedinica kojom je komandovao bila premeštena na drugu lokaciju dva dana pre događaja koji se pominju u poternici.

Prema poternici, Branković je kao komandant bataljona 265. motorizovane brigade JNA 17. avgusta 1991. naredio napad na dvadesetjedno hrvatsko selo u opštini Novska. U selima Borovac, Račič, Rođanik i Asenovac katoličke crkve su minirane i uništene, a u minobacačkom napadu poginulo je 13 civila.

Agencija Beta prenosi da su vlasti u Beogradu stupile u kontakt sa predstavnicima hrvatskog pravosuđa oko slučaja Branković. Prema Betinom izvoru, predstavnici zvaničnog Beograda u direktnom kontektu sa visokim zvaničnicima hrvatskog pravosuđa tražili su da Zagreb ne insistira na ekstradiciji Brankovića iz Bugarske.

Zauzvrat je obećano da će se pukovnik Vojske SCG koji je pod istragom zbog navodnih zločina u Hrvatskoj 1991. godine, pojaviti na suđenju u Hrvatskoj ako bude optužen.

Samar vojsci i SCG

Saradnik centra za civilno vojne odnose Miroslav Hadžić kaže za BBC da ovaj slučaj pokazje da vojska mora da pročisti svoje redove, jer se može desiti da tokom međunarodne saradnje ponovo neki član naše vojne delegacije bude uhapšen:

"Drugi deo priče jeste kako to da nadležni u ministarstvu i u vojsci ne znaju u kakvom statusu su njihovi pripadnici. Da li ih neko negde i zašto tuži. Ovo je svojevrsni skandal, ovo je šamar i SCG, ali i vojsci. Naravno, u okviru toga sledi pitanje i nadležnim službama – obaveštajnoj i kontraobaveštajnoj, kako one nisu to imale podatke i upozorile na vreme ne bi li predupredile i izbegle ovu mučnu situaciju".

Tužilaštvo se žali

Bugarsko tužilaštvo najavilo je da će podneti žalbu na današnju odluku sofijskog suda da oslobodi pukovnika Vojske Srbije i Crne Gore Čedomira Brankovića, koji je u utorak uhapšen na osnovu poternice Interpola.

Apelacioni sud će razmotriti žalbu tužilaštva 3. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: