Uhapšen oficir Vojske SCG

Policija Bugarske uhapsila pukovnika Vojske SCG Čedomira Brankovića na osnovu poternice Interpola koju je raspisala Hrvatska.

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2005.

12:17

Default images

Ministarstvo odbrane SCG saopštilo je da je Branković uhapšen za vreme protokolarne večere na osnovu poternice koju je raspisala Hrvatska, tražeći ga zbog optužbi da je 1991. godine učestvovao u ratnim zločinima u okolini Novske. Hrvatska traži zbog pljačke imovine, potvrđeno je u hrvatskom MUP-u.

To je potvrdio zamenik portparola policije u Zagrebu Igor Štefanac: "Mi sumnjamo da je on tokom 1991. godine, kao komandant jednog bataljona tadašnje JNA naredio i zajedno sa još 32 osumnjičene osobe otpočeo i izvršio napade na ukupno 21 naselje na području opštine Novska, gde su tokom tih napada pljačkali i minirali katoličke crkve, te u ostalim slučajevima palili i minirali i pljačkali gospodarske i stambene objekte i tako počinili neprocenljivu materijalnu štetu".

Štefanac je potvrdio da je protiv Brankovića raspisana interna poternica MUP-a 1999. godine, a 2002. godine prerasla je u međunarodnu poternicu i to na temelju naloga Županijskog suda u Sisku.

Pukovnik Branković u Bugarsku je otišao pre dva dana kao član zvanične vojne delegacije SCG, zadužene za učešće u zajedničkim vežbama bugarske i Vojske SCG. Branković je uhapšen u hotelu bugarskog ministarstva odbrane, gde je odsela delegacija Vojske SCG.

Postavlja se pitanje kako je moguće da dođe do hapšenja predstavnika delegacije koja je u zvaničnoj poseti jednoj zemlji i da li se uopšte proveravaju biografije tih ljudi. Predrag Bošković, zamenik ministra spoljnih poslova, kaže: "Naravo da se vrše provere, svakako da je mnogo olakšano i putovanje i dobijanje viza i prolazak kroz njihove sisteme. Naravno, i mi proveravamo strane delegacije koje dolaze ovde, kao i oni naše."

Bugarski ministar odbrane Nikolaj Svinarov kaže da se ovaj "neprijatan slučaj" dogodio u skladu sa međunarodnim obavezama te zemlje. Glavni sekretar bugarskog MUP-a, general Bojko Borisov izjavio je da je hapšenje usledilo posle diplomatskih konsultacija i svih pokušaja da se izbegne skandal. "Sastali smo se sa njim i sa konzulima. Rekli smo im da prema zakonu on može biti zadržan 72 sata u pritvoru, a ako sud odluči, i još 40 dana do zahteva za ekstradiciju", rekao je Borisov.

Branković je bio komandant bataljona 265. motorizovane brigade JNA u avgustu 1991, koja je bila aktivna u 21 selu gde je obavljeno miniranje. Postupak protiv Brankovića i još 31 osobe još je u fazi istrage, ali je zvanično prekinut jer nijedna od osumnjičenih osoba do sada nije bila dostupna pravosudnim organima i sve se nalaze u bekstvu. Ministarstvo pravde Hrvatske je saopštilo da je informaciju o hapšenju Čedomira Brankovića primilo od bugarske policije i da je u toku potvrda identiteta uhapšenog.

U saopštenju se takođe navodi da će Ministarstvo pravde na inicijativu i uz dokumentaciju Županijskog suda u Sisku Bugarskoj podneti molbu za izručenje Čedomira Brankovića, pozivajući se na odredbe Evropske konvencije o izručenju.

Ministarstvo odbrane potvrdilo

Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore potvrdilo je da je bugarska policija uhapsila pukovnika Vojske Srbije i Crne Gore Čedomira Brankovića na osnovu međunarodne poternice Interpola, raspisane na zahtev Hrvatske.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je pukovnik Branković trenutno u pritvorskoj jedinici bugarske policije u Sofiji, a da je uhapšen juče oko 19.30 za vreme protokolarne večere. Dodaje se da je pukovnik Branković bio u zvaničnoj delegaciji Vojske SCG, koja je od 25. do 27. aprila boravila u poseti Vojsci Bugarske, u okviru Plana međuarmijske saradnje sa Vojskom Bugarske.

O hapšenju pukovnika Brankovića odmah su upoznati diplomatski predstavnici SCG u Sofiji i nadležni državni organi u SCG. "Ministarstvo odbrane SCG sa drugim državnim organima čini diplomatske napore da se ova situacija prevaziđe", navodi se u saopštenju.

Prema bugarskoj policiji, Županijski sud u Osijeku je 1999. godine uputio zatev Interpolu da se za Čedomirom Brankovićem raspiše poternica. Šef diplomatije Vuk Drašković navodi da su u toku pregovori sa zvaničnim Zagrebom: "Ono što je moglo da učini Ministarstvo je učinilo i u toku su sada razgovori, kako mi je rekao ministar Davinić, između naših i Zagreba. Ja se nadam da će se naći dogovor na relaciji naši vojni organi – hrvatsko pravosuđe. Pregovori se vode."

Prema bugarskim zvaničnicima, službeni Zagreb traži od Bugarske da pukovnik Branković Hrvatskoj odmah bude izručen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: