Promena stavova u Kontakt-grupi?

Izvori bliski pregovorima Kontakt-grupe sa SCG kažu da je došlo do promene u pristupu kosovskom problemu. Promenjen je i rečnik.

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2005.

10:49

Default images

Naime, sada se umesto izraza "konačan status" koristi termin "budući status". Odlučeno je da proces rešavanja problema Kosova bude ubrzan, a Havijer Solana i njegov tim pomoćnika pripremili su redosled poteza. U maju bi trebalo da bude imenovan specijalni izaslanik za Kosovo koji će ocenjivati da li su standardi ispunjeni.

Među zemljama članica Kontakt grupe postoji saglasnost da Ujedinjene nacije treba da imenuju specijalnog izaslanika za Kosovo, koji treba da proceni da li su i u kojoj meri standardi ispunjeni: "Od generalnog sekretara očekuje se da postavi osobu koja će biti zadužena za proces procene. Ko će biti ta osoba ne mogu da vam kažem, jer nemamo indicija iz Njujorka šta misli generalni sekretar, ali da će biti specijalnog predstavnika, to je sasvim jasno", kaže nemački diplomata u Kontakt-grupi Mihael Šefer.

Kako saznaje B92, očekuje se da će u pregovorima Beograda i Prištine biti moguće usaglasiti 95 odsto ustavnog teksta za Kosovo, osim najbitnije odredbe, a to je status. Ukoliko tu ne bude moguće postići dogovor, međunarodna zajednica će nametnuti rešenje koje još nije definisano. Do kraja godine bi trebalo da bude doneta i nova rezolucija Saveta bezbednosti, koja te promene treba da podrži.

Predstavnici Kontakt-grupe u utorak putuju u Prištinu da bi razmotrili napredak u ispunjenju standarda.

Kako za B92 kaže nosilac Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović, članovi Kontakt-grupe sastaće se prvo s predstavnicima inostranih organizacija na Kosovu, pre svega UNMIK-a, KFOR-a i nevladinih organizacija, a u sredu počinju sastanke s predstavnicima privremenih institucija i poslanicima Srpske liste za Kosovo, kaže Ivanović: "Očekujem da ćemo najviše vremena provesti u razgovorima o standardima, o tome šta sve nije ispunjeno u standardima, a nije ispunjeno gotovo ništa, i da ćemo se potom zadržati na pitanjima bezbednosti Srba, povratka i decentralizacije. Izvesno je da decentralizacija, takva kakva jeste, ne može da bude zadovoljavajuća i mi je kao takvu apsolutno ne možemo prihvatiti jer je ona neizvesna. Ona ne ukazuje na izvesnost formiranja novih opština i pune decentralizacije vlasti sa centralnog nivoa na opštinski, tj. na ono na čemu smo insistirali. Mislim da bi to moralo da bude jasno i predstavnicima Kontakt-grupe, tim pre jer se svi slažu da privremene institucije, a posebno Vlada, ometaju i usporavaju proces decentralizacije", rekao je on.

Stvari idu ka kompromisu

Zvaničnici u Beogradu spremni su na dijalog sa vlastima u Prištini, a kao dokaz toga predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je na razgovore predsednika Kosova Ibranima Rugovu, saopštili su predstavnici Kontakt grupe. Beograd će podržati učešće kosovskih Srba u radnoj grupi za decentralizaciju, ohrabriti ih da se uključe i u druge radne grupe, a na kraju i u kosovske institucije.

"Izgleda da su se obe strane složile oko dve stvari. Nema povratka na situaciju iz 1999. godine i nema podele Kosova. To što znači da su stvari počele da se kreću ka postizanju kompromisa", kazao je Šefer u utorak u Beogradu.

Kontakt-grupa prikuplja podatke

U saopštenju kabineta predsednika Srbije i Crne Gore, Svetozara Marovića, posle razgovora državnih zvaničnika i članova Kontakt-grupe, kaže se da su državni zvaničnici Srbije i SCG međunarodnim predstavnicima preneli da je multietnički karakter Kosova krajnje ugrožen i da ocena standarda mora biti usmerena pre svega na to pitanje.

"Pošto je planirano da se posle ocene standarda pređe na razgovore o budućem statusu Kosova, istakli smo da treba tragati za kompromisom koji podrazumeva status viši od autonomije, a manji od nezavisnosti", stoji u saopštenju.

Neprihvatljivo menjanje granica

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović saopštio je da su zvaničnici Beograda preneli Kontakt grupi kako su spremni za dijalog sa predstavnicima kosovskih privremenih institucija, ali da ne prihvataju promenljivost granica.

"Nedopustiv je 'status kvo' koji bi vladao dalje na Kosovu i Metohiji u vezi stanja srpske i drugih nacionalnih zajednica. Potpuno jasno je rečeno da je za Beograd neprihvatljiv bilo koji vid nezavisnosti Kosova i Metohije. Jasno smo predstavnicima Kontakt grupe rekli da nezavisno Kosovo znači monoetničko Kosovo, da nezavisno Kosovo perspektivno znači stalnu tačku mogućih sukoba", rekao je Čović, a prenosi Beta.

Ispunjen 8. standard?

Međutim, izgleda da se jedan standard već smatra ispunjenim. Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen čestitao je komandantu Kosovskog zaštitnog korpusa Agimu Čekuu dostizanje 8. standarda demokratskog društva koji od Kosova traže UN.

U tom standardu se od KZK traži da angažuje proporcionalan broj pripadnika manjinskih zajednica i da aktivnosti obavlja i na prostoru na kom živi nealbansko stanovništvo.

Rupel: Promene u Beogradu

Predsedavajući OEBS-a i šef diplomatije Slovenije Dimitrij Rupel kaže da je priča o Kosovu priča o velikim očekivanjima.

Rupel je u Ljubljani izjavio da je Kosovo veliki problem za međunarodnu zajednicu i pre svega za one koji žive u njegovoj blizini. "Tokom posete Kosovu sam primetio da je Kosovo napredovalo. Međutim, ono zaostaje za Albanijom. Pošto državnost pozitivno utiče na razvoj privrede, pitanje novog statusa Kosova je i pitanje razvoja njegove privrede", kažeRupel.
"U Beogradu sam primetio da su mišljenje o Kosovu promenili i oni političari poznati po konzervativnosti, kao što je premijer Vojislav Koštunica. On sada smatra da je došlo vreme za razgovor o statusu Kosova i za dijalog Beograda i Prištine, kaže Rupel.

Na pitanje da li Slovenija podržava nezavisnost Kosova, o čemu se dosta piše u štampi u Sloveniji, Rupel je odgovorio da Slovenija podržava politiku EU.

Štampa je dosta pisala, pozivajući se na nezvanične izvore u Ministarstvu spoljnih poslova, i da će pregovori Beograda i Prištine biti vođeni na Brdu kod Kranja, a Rupel je prokomentarisao da to nije konačno, ali da je Slovenija spremna da ugosti obe strane, za B92 javlja Jelica Greganović.

Rugova neće direktan dijalog sa Beogradom

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova neće direktne političke razgovore sa Beogradom, već insistira sa na "neposrednom priznavanju nezavisnosti Kosova", saopštio je Rugovin portparol Muhamet Hamiti.

"Nema direktnih političkih razgovora sa Beogradom", navodi se u izjavi Hamitija, podeljenoj novinarima u Prištini, povodom najave da će predsednik Srbije Boris Tadić pozvati Rugovu na razgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: