Godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

U ponedeljak, 11. aprila, obeležava se šest godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.04.2005.

10:13

Default images

Iako je istinu o njegovoj likvidaciji obećavala svaka vlast posle Miloševićevog režima, još se ne zna ko je naredio ubistvo i Ćuruviju ubio ispred zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici, dok se s nevenčanom suprugom Brankom Prpom vraćao iz šetnje, pet dana pošto je u "Politici ekspres" objavljen tekst pod naslovom "Ćuruvija dočekao bombe", u kojem je optužen za izdaju, uz upozorenje da ona neće biti zaboravljena.

Prema saznanjima B92, Služba generalnog inspektorata MUP-a Srbije, u poslednjih šest meseci, tri puta je od Uprave kriminalističke policije tražila detaljan izveštaj o tome šta je urađeno u rasvetljavanju tog ubistva, ali su sva tri zahteva ignorisana. 

B92 je krajem prošle godine objavio informaciju da je policiji poznato ime ubice Ćuruvije na osnovu izjave svedoka koji je još 2003. izjavio da je počinilac Luka Pejović, koji je u vreme objave te informacije već bio mrtav. Početkom decembra 2003. Specijalno tužilaštvo i UBPOK saopštavaju da je istraga značajno napredovala pojavljivanjem do sada nepoznatog očevica koji je precizno prepoznao osumnjičene. U šturom saopštenju kaže se da se, pošto je reč o organizovanom političkom ubistvu, operativan rad na slučaju nastavlja u pravcu formalnog dokazivanja nalogodavaca, organizatora i drugih učesnika.

Jovo Ćuruvija: Izdali su žrtvu

Jovo Ćuruvija, brat Slavka Ćuruvije, optužuje stranke nekadašnjeg DOS-a, odnosno prethodnu i sadašnju Vladu, da su izdale žrtvu njegovog brata jer ni posle šest godina nisu rasvetlile taj zločin, prenosi Beta.

"DOS i Vojislav Koštunica su izdali žrtvu i, što je još gore, rehabilitovali mnoge koji su učestvovali u torturi nad Slavkom i njegovim kolegama, pa čak ih i amnestirali", rekao je on. Jovo Ćuruvija kaže da je zanemeo zbog znanja gde živi i s kim živi jer vlasti šalju užasnu poruku da se ovde zločinci ne kažnjavaju i da se zločini isplate, što je jezivo.

Novinari više ne veruju obećanjima

Ćuruvijine kolege ne veruju da će istina o ubistvu vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" ikad biti utvrđena.

Kao i proteklih godina, kolege, prijatelji i porodica Slavka Ćuruvije okupili su se na mestu njegovog ubistva, ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici. Ćuruvijine kolege traže od nadležnih da ispune svoju obavezu i obećanja i rasvetle ubistvo vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin". Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, koje je u decembru pokrenulo akciju kojom je trebalo da bude izvršen pritisak na vlasti da rasvetle Ćuruvijino, ali i ubistvo jagodinskog novinara Milana Pantića, kaže da se javnost izgleda pomirila s činjenicom da državni organi ne mogu da daju odgovor na pitanje ko je kriv za ubistva novinara u Srbiji.

"Činjenica da je Slavko ubijen pre šest, a Milan Pantić pre četiri godine, a da se njihove ubice ne znaju, govori o tome da ne samo da ne postoji sposobnost organa vlasti da otkriju ko su počinioci, već i o atmosferi u društvu gde se bez velikih potresa primaju i tako strašne stvari", kaže Bugarinović.

I mnoge druge Ćuruvijine kolege sumnjaju da će se istina o njegovom ubistvu ikada saznati. Oni, međutim, veruju da i u buduće od političara treba očekivati da se koriste Ćuruvijinim ubistvom u službi političkog marketinga.

"Ne verujem da će i jedna vlast koja bude dolazila razrešiti ubistvo Slavka Ćuruvije, a verujem da će i svaka buduća vlast u predizbornoj kampanji koristiti to ubistvo, kao, 'mi ćemo da ga rešimo'. Mislim da se nisu ni do sada trudili da ga reše", smatra novinar Dragan Bujošević.

Poput postojeće, tako su i obe prethodne postmiloševićevske vlade obećavale rešenje ovog ubistva. Aktuelni ministar policije Dragan Jočić, međutim, priznao je početkom prošlog meseca da nije siguran da će on kao ministar rešiti taj slučaj, ali je ocenio da će njegov naslednik sigurno imati na čemu da radi. Jočićev prethodnik, Dušan Mihajlović više puta je ponavljao da je policija blizu razrešenja ubistva, ali je i on sredinom oktobra 2003. godine, priznao da je davao brzoplete izjave, koje su mu se "obile o glavu".

Stojković: Ima problema

Na šestu godišnjicu ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ministar pravde Zoran Stojković izjavio je da policija "ima problema" da otkrije njegove ubice. "Imam informacije da se nešto radi. Masa podataka je sklonjena i trenutna garnitura ima velike probleme da pronađe neke tragove", rekao je ministar Stojković.

Beogradski centar za ljudska prava: Naći ubicu

Beogradski centar za ljudska prava traži od nadležnih da učine sve kako bi nalogodavci i izvršioci ubistva Ćuruvije bili otkriveni i kažnjeni.

"Ni posle šest godina od ubistva počinioci nisu nađeni, a aktuelna vlast nije ispunila predizborno obećanje dato građanima, da će javnost saznati istinu o tom događaju. Ćuruvijino ubistvo nesumnjivo je organizovano političko ubistvo iza kojeg stoje organizatori i počinioci, a ne sme se dopustiti dalje odlaganje i zataškavanje tog zločina", navodi Centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: