Kvočka prevremeno oslobođen

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron odobrio je prevremeno oslobađanje bosanskog Srbina Miroslava Kvočke.

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.03.2005.

21:16

Default images

Kvočka je odslužio veći deo kazne od sedam godina zatvora, na koju je osuđen zbog ratnih zločina u okolini Prijedora. Pri donošenju odluke sudija Meron je uzeo u obzir to da je Kvočka još u januaru prošle godine odslužio dve trećine kazne, kao i izveštaj upravnika sudskog pritvora o ponašanju osuđenog.

Kvočka je kao bivši zamenik komandanta logora Omarska kod Prijedora, osuđen 2. novembra 2001. na sedmogodišnju zatvorsku kaznu, a žalbeno veće Tribunala je tu presudu potvrdilo 28. februara ove godine. On je bio proglašen krivim za progon, ubistva i mučenje muslimanskih zatvorenika u tom logoru 1992.

Kvočka je u pritvoru Haškog tribunala u Sheveningenu bio od 1998. i odslužio je skoro celu kaznu. Tribunal je posle odslužene kazne od pet godina nedavno oslobodio Dragoljuba Prcaća, drugog zamenika komandanta logora Omarska. Zajedno sa njima, na 20 godina zatvora osuđen je komandir straže u logoru Mlađo Radić, a Zoran Žigić koji je u Omarsku dolazio da bi činio zločine kažnjen je zatvorom od 25 godina.

Milojica Kos, komandir straže u Omarskoj, je 2002. prevremeno pušten na slobodu, posle odslužene četiri od šest godina zatvora.

Žalbeno veće Haškog tribunala, kojim je predsedavao sudija Teodor Meron, odobrilo je Stanislavu Galiću privremeno puštanje na slobodu. Galiću je to odobreno za period od 31. marta do 3. aprila, a konkretni uslovi pod kojima će on biti pušten nisu precizirani u saopštenju Tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: