Bugarska, Rumunija i Ukrajina ka EU

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta izjasnio se za ulazak Rumunije i Bugarske u EU u januaru 2007. godine.

Izvor: Beta

Sreda, 30.03.2005.

21:45

Default images

Uslov je da te zemlje sprovedu ključne političke i ekonomske reforme. Odbor je, u dva odvojena glasanja, velikom većinom podržao ulazak Rumunije i Bugarske, otvorivši time put Evropskom parlamentu da to prihvati 13. aprila. Šefovi diplomatija EU, Bugarske i Rumunije treba da potpišu sporazume o pristupanju 25. aprila, a nakon toga nacionalni parlamenti imaju 20 meseci da ratifikuju te sporazume.

Ulazak Bugarske i Rumunije 2007. godine nije u potpunosti zagarantovan, pošto je Unija uvela zaštitne klauzule o mogućem odlaganju njihovog ulaska na godinu dana, ako ne ispune potrebne uslove.

Bugarska, da bi postala član EU 2007. godine, mora da poboljša pravosudni sistem i reformiše policiju, kao i da suzbije korupciju i organizovani kriminal. Rumunija mora da, pored reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, unapredi zaštitu prirodne sredine, ubrza donošenje antimonopolskih propisa i smanji državnu socijalnu pomoć.

Evropska komisija će u novembru objaviti izveštaj o napretku koji su na planu reformi ostvarile Bugarska i Rumunija.

I sa Ukrajinom o približavanju EU

Šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn, čija zemlja predsedava Evropskom unijom, razgovarao je u Kijevu sa ukrajinskim zvaničnicima o sprovođenju plana za približavanje te zemlje EU. "Stabilna i demokratska Ukrajina je u interesu Evropske unije", rekao je Aselborn posle razgovora sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Juščenkom i šefom diplomatije Borisom Tarasjukom.

Komesar EU za spoljne poslove Benita Ferero-Valdner i ministar EU za evropske poslove Denis Mekšejn, koji su takođe prisustvovali razgovorima, zadovoljni zbog početka sprovođenja tog plana. Juščenko je rekao da su trogodišnjim planom određene buduće aktivnosti za ukrajinsku vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: