Janjušević: Atentat kod Arene

Pred Specijalnim sudom u procesu za ubistvo Zorana Đinđića svedočio je Zoran Janjušević, član Saveta za nacionalnu bezbednost.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2005.

14:00

Default images

Janjušević je rekao da je Milorad Bracanović tražio da Milorad Ulemek Legija bude savetnik za borbu protiv organizovanog kriminala u BIA-i. Bivši savetnik ubijenog premijera Zorana Đinđića, Zoran Janjušević, izjavio je da je Legiju viđao samo kod tadašnjeg zamenika šefa BIA-e Milorada Bracanovića u Institutu za bezbednost, ali ne i u Vladi.

Na jednom od sastanaka kome je prisustvovao i tadašnji zamenik ministra policije Nenad Milić Bracanović je insistirao da Legija mora da postane savetnik za borbu protiv organizovanog kriminala i da mu je to navodno obećano.

Janjušević je rekao da je to bio 'sulud' predlog i da je odmah otišao, jer je već tada na Savetu za državnu bezbednost bilo priča o vezama Legije i kriminalnih klanova. Za pokušaj ubistva premijera kod hale Limes, Janjušević je ispičao da je posle toga bio sastanak kod ministra policije Dušana Mihailovića, na kome su bili tužilac Siniša Simić i general Sreten Lukić i da je bilo problema da se sastavi krivična prijava. Tužilac je objasnio da u tom trenutku nema pravnog osnova da se protiv Bagzija podnese krivična prijava.

Premijer je prema svedočenju Janjuševića dobio podatke iz ambasade jedne strane države da Bracanović daje logistiku kriminalnim grupama, nakon čega je mesec dana insistirao da on bude smenjen što se i dogodilo početkom 2003.

Janjušević je rekao i da Savet za državnu bezbednost nije imao podatke o tome da se priprema atentat na premijera osim podataka da atentate na Zorana Đinđića i neke političare priprema Makina grupa.

Janjušević je opisao i dan atentata. On se tada nalazio u zgradi Vlade Srbije i baš u tom trenutku krenuo je prema kancelariji premijera. Čuo je dva zvuka ali u prvom trenutku nije pomislio da su pucnji. Posle toga je sišao i video premijera kako leži na prvoj ravnini stepenica. Janjušević je premijeru raskopčao košulju pokušao da da prvu pomoć i majicom pokušao da zaustavi krvarenje, nakon čega su premijera stavili u auto i odvezli u Urgentni centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: