Sastanak državnog vrha o Kosovu

U ponedeljak će biti održan sastanak posvećen Kosovu na kojem će učestvovati Marović, Tadić, Koštunica, Drašković, Čović.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 13.03.2005.

13:15

Default images

Na sastanku bi trebalo da budu usaglašeni stavovi svih relevantnih političkih činilaca u Srbiji, pošto se često na zapadu čuje kako iz Beogarada dolaze različite izjave povodom Kosova. Sastanak bi trebalo da pokaže da su ciljevi svih faktora isti, a to su zalaganje za strategiju standardi pre statusa, pun povratak Srba , poštovanje Rezolucije 1244 i pre svega neprihvatljivost nezavisnosti.

"Ovaj sastanak će pre svega predstavljati jednu vrstu rezimea toga gde se danas nalazimo, pokušaj formulisanja tih stavova i pre svega formiranja zajedničke strategije u pogledu onoga što se očekuje da krene polovinom godine ili najesen, a to je rasprava o otvaranju pitanja statusa", kaže savetnik premijera Srbije Miša Đurković za B92.

Savetnik Predsednika Branko Radujko objašnjava da se od juna kreće sa procesom rešavanja konačnog statuisa i da je na ovakvim sastancima neophodno da se jasno kaže da Beograd mora da učestvuje na tim razgovorima, ali i da se postavi jasna zajednička stategija.

Radujko kaže da je važno da su u poslednje vreme mišljenja predsednika i premijera Srbije veoma bliski: "U poslednje smo vreme više puta čuli i premijera Koštunicu, koji je reako ono što je predsednik Tadić već duže vremena govorio, a to je više od autonomije, manje od nezavisnosti i još nekoliko je stvari premijer rekao što je bilo dosta optimistično za ceo proces, a to je da treba mnogo više fleksibilnosti, i da se status mora tražiti u okviru Srbije i Crne Gore".

Beograd mora što pre da osmisli svoju strategiju i pripremi se za predstojeći proces, kaže za B92 šef Koordinacionog centra, Nebojša Čović. U tom smislu Beograd mora da odredi šta je to minimum, a šta maksimum interesa i da definiše konkretne taktičke poteze; "Za sve ovo potrebano je obezbediti i postići opštu saglasnost u vezi sa kompletnim pristupom i potrebno je obezbediti da više nema pojedinačnih iskakanja sa ličnim inicijativama koje se međunarodnoj zajednici serviraju bez znanja ostalih relevantnih političara i institucija koje se bave ovom problematikom čime se praktično potkopava i ovako loša pregovaračka pozicija Beograda".

Sastanak je inicirao šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, a u razgovorima bi trebalo da učestvuju predsednik Srbije Boris Tadić, srpski premijer Vojislav Koštunica, predsednik SCG Svetozar Marović, ministar inostranih poslova Vuk Drašković.

Mora se početi ovog leta

Bivši specijalni izaslanik SAD za Balkan Džim O'Brajen izjavio je da razgovori o konačnom statusu Kosova moraju početi najkasnije ovog leta.

Kako prenosi Glas Amerike, O'Brajen tvrdi da je već utvrđen i redosled tih razgovora:. "Prvo će biti razmotreno sa koliko je uspeha Kosovo počelo da ostvaruje potrebne standarde. To će biti obavljeno tokom leta. Posle toga će se pokrenuti razgovori o konačnom statusu. Mislim da nema drugog izbora, nego da počne taj proces", rekao je on.

"Srbima mora da se omogući da žive bezbedno i da mogu normalno da žive na Kosovu, gde god budu želeli da ostanu. To je bitan uslov da bi cela stvar mogla da krene napred. Smatram da vlasti u Beogradu imaju legitimnu ulogu da pomognu srpskoj manjini da ostvare taj cilj. Međutim, isto tako smatram da bi građani Kosova trebalo da budu ti koji će odlučivati o vrsti uprave koju žele", rekao je O'Brajen

Razgovaraće se i u Prištini, ali sa Solanom

Iz prethodne posete Prištini: Solana i Rugova
O situaciji na Kosovu i njegovom putu ka ispunjenju standarda, biće razgovora i 15. marta, kada, kako je najavljeno iz Brisela, tu Pokrajinu poseti visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Havijer Solana. Kako je najavljeno, Solana će razgovoriti sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom i drugim albanskim liderima, političkim liderima kosovskih Srba, kao i sa šefom UNMIK-a, Serenom Jesenom Petersenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: