Zatvorski dani B.Plavšić

Haški osuđenik, nekadašnja predsednica RS, Biljana Plavšić, izjavila je da je priznala ratne zločine jer nije mogla da dovede svedoke.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2005.

18:17

Default images

Biljana Plavšić je, u intrevjuu banjalučkoj Alternativnoj televiziji, rekla da su joj nedostajala dva, ili tri svedoka koji bi potvrdili da je ona tokom rata bila angažovana na humanitarnim aktivnostima. Ipak, Plavšićeva je negirala da je njeno priznanje plod dogovora sa Tužilaštvom.

Nekadašnja predsednica Republike Srpske, koja jedanestogodišnju kaznu za ratne zločine izdržava u zatvoru Hinsberg u Švedskoj, ne spori da su i na srpskoj strani tokom rata u Bosni i Hercegovini, činjeni zločini. Ipak, ona tvrdi da ona, ni na koji način, nije bila uključena u ratna pitanja već da je, kao član predsedništva Republike Srpske, bila angažovana na rešavanju humanitrane situacije.

Biljana Plavšić kaže da se odlučila na priznanje kako bi prekratila agoniju u kojoj se našla, jer, kako tvrdi, nije mogla da dovede svedoke koji bi u Hagu dokumentovali da ona nije bila umešana u zločine: "Onda kada sam sagledala u Haškom tribunalu sve to kako ide, onda sam rekla da makar nešto za sebe uradim. Makar ne moram da sedim tamo i slušam lažne svedoke."

Plavšićeva kaže i da je da je u zatvoru smeštena sa ženama koje su većinom narkomanke i koje su osuđene za ubistva. Plavšićeva smatra da bi ona trebalo da služi kaznu sa osobama koje su tekođe, osuđene za ratne zločine. Ona je potvrdila da je nedavno povredila ruku prilikom bežanja od jedne Iranke i jedne Tunižanke, koje su je u krugu zatvora provocirale: "Kada god pogledam, ja ću se setiti njih dve, setiću se namera osoblja u ovom zatvoru, setiću se koliko je Švedska, ne zbog mene, nego zbog njih, njihovog interesa, koliko bi trebalo da povedu računa. Jer, one su takvog intelektualnog nivoa da se može zaključiti da su dobile instrukcije od nekoga."

Podsetimo, Haški tribunal osudio je pre dve godine bivšu predsednicu Republike Srpske, Biljanu Plavšić, na kaznu od 11 godina zatvora, za progone nesrpskog stanovništva tokom rata u BiH. Plavšićeva je nekoliko meseci pre toga priznala krivicu za progon bosanskih Muslimana i Hrvata na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: