Tadić: Crkva da se pita

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da crkva treba da se pita o važnim društvenim pitanjima.

Izvor: B92

Petak, 11.03.2005.

14:31

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Novom Sadu sa predstavnicima tradicionalnih hrišćanskih crkava u Srbiji. Tadić je posle sastanka u Vladičanskom dvoru izjavio da crkva "treba da se pita" o važnim društvenim pitanjima. Sličan stav su iznelii episkop bački Irinej i nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Predsednik Srbije, Boris Tadić je sa predstavnicima tradicionalnih verskih zajednica razgovarao i o zahtevima crkve za povratak imovine, o verskoj službi u vojsci, kao i o teškoćama sa kojima se crkve susreću. On kaže da je nivo razumevanja između njega i crkava po ovom, ali i po nekim drugim pitanjima, potpun: "Ako i crkva nije deo države, imajući u vidu kretanje u vremenu u kojem jesmo, crkva je sasvim sigurno deo društva, i treba da se pita o mnogim, veoma važnim pitanjima života pojedinca i života tog istog društva. Takav stav podržavam, izneo sam ga sasvim iskreno i otvoreno danas na ovom sastanku".

Episkop bački Irinej, slaže se sa ovim stavom i smatra da sloboda i odgovornost crkve u društvu ne ugrožava laički karakter države. Po njemu, između crkve i države treba da postoji partnerski odnos: "Normalno, partnersko učešće sa odgovornošću i sa strane crkve u pitanjima od opšteg značaja, jeste nešto gde niko nema potrebe da podozreva i svako može da očekuje konstruktivan doprinos za ono što zovemo opštim dobrom".

Nadbiskup beogradski, Stanislav Hočevar, kaže da crkve osećaju odgovornost za tranziciju u društvu u Srbiji. Zbog toga se predstavnici crkava redovno sastaju i razgovaraju, što je i danas bio slučaj: "Sunce danas među nama ukazuje da je ovaj susret bio nešto sunčano za našu budućnost i crkve žele da uvek unose svetlost u naša zajednička nastojanja":

Osim velikodostojnika Pravoslavne i Rimokatoličke crkve, današnjem sastanku sa Tadićem su prisustvovali i predstavnici Reformatorske hrišćanske, Slovačnke evangelističke i Hrišćanske evangelističke crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: