Perišić stigao u Hag

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić stigao je u Hag.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2005.

12:32

Default images

Perišić je šesti optuženi koji je u poslednjih pet nedelja iz Beograda dobrovoljno otputovao u Haški tribunal. Perišić je na aerodrom došao u sivom "audiju" bez pratnje džipova, a na aerodromu nije bilo vidljivo pojačanog prisustva policije. Vlada Srbije i Savet ministara dali su Perišiću garancije kako bi bio na slobodi do početka suđenja.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, Momčilo Perišić, koji je optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine, stigao je u pritvor suda u Ševeningenu oko 15 časova. Po Perišićevom dolasku, otpečaćena je i optužnica protiv njega.

Kako javlja specijalni izveštač B92 iz Haga, Miloš Milić, Momčilo Perišić je optužen je pred Haskim tribunalom za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici. Bivči načelnik Generalštaba, koji se u ponedeljak dobrovoljno predao Tribunalu, tereti se da je odgovoran za granatiranje civila u Sarajevu, od avgusta 1993. do novembra 1995. godine, tako što je znao da su Ratko Mladić, Stanislav Galić, Dragomir Miloševic i drugi, kako stoji u optužnici- njemu podređeni oficiri VJ na službi u VRS, učestvovali u pripremama i izvršenju tog zločina.

Takođe, Perišić se smatra odgovornim i za dvodnedno granatiranje Zagreba, u maju 1995. U tekstu optužnice se navodi da je Momčilo Perišić znao za to da će Vojska RSK granatirati glavni grad Hrvatske, a direktno odgovorni za to su generali Vojske Republike Srpske Krajine, koji se u optužnici takođe, nazivaju njegovim podređenima. Perišicu se na teret stavljaju i napadi na civile u enklavi Srebrenica, od 2. do 11. jula 1995, po istom načelu komandne odgovornosti.

Perišić je optužen i da snosi individualnu odgovornost za snabdevanje VRSK i VRS personalom i oružjem.

U četvrtak o Ojdaniću i Šainoviću

U Haškom tribunalu će u četvrtak biti održana rasprava o novom zahtevu bivših funkcionera Srbije Dragoljuba Ojdanića i Nikole Šainovića da budu pušteni na slobodu do početka suđenja. Očekuje se da će garancije države za njihovo privremeno oslobađanje u sudu potvrditi i neki od ministara Vlade Srbije za saradnju s Hagom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: