Zakon o radu "doterivan"

Beograd -- Zakon o radu koji je dostavljen Borisu Tadiću na potpis, pravno-tehnički su doterivale stručne službe parlamenta.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Predsednik Zakonodavnog odbora Miloš Aligrudić kaže da je odbor na dan glasanja o zakonu konstatovao da dva amandmana, koja su usvojena na član 118, nije bilo moguće prepisati i njima zameniti stari član tog zakona, zbog brkanja određenih kategorija.

Aligrudić kaže da je odbor obavestio skupštinu o uklapanju teksta usvojenog amandmana u ostali deo zakona i da je za doterivanje zakonskog teksta ovlastio stručnu službu. Podsećamo da su saradnici predsednika republike optužili dostavljače zakona kako su rasporedjivanjem delova usvojenog amandmana u druge delove zakona promenili njegov smisao bez saglasnosti skupštine.

Aligrudić ocenuje da glasanje nije bilo potrebno jer intervencijom nije menjana suština zakona: "Dakle razbiti amandman na njegove delove i smestiti ih na mesto u zakonu koje im priliči da budu, a da se pri tom potpuno očuva smisao onoga što je amandmanom predvidjeno, nije nikakav problem. Dakle to je ono, kako su mi u službi pokazali, što je uradjeno".

Na drugoj strani, u Demokratskoj stranci, čije poslanike mnoge članice vladajuće koalicije optužuju da su svojim glasanjem za pojedine radikalske amandmane zakon učinili daleko lošijim, upozoravaju da je Poslovnik o radu skupštine vrlo jasan i da svaka prepravka predloženog zakona zahteva glasanje o amandmanu koji predlažu Zakonodavni ili resorni odbor: "A zakon može da tumači samo onaj ko ga primenjuje a to su administracija i to su u krajnjoj liniji sudovi. Prema tomer na protiv pravan način je izmenjen tekst zakona i ono što je najvažnije pitanje šta će prersedik parlamenta izneti na glasanje", kaže Dušan Petrović iz DS-a.

I dok predsednik skupštine Predrag Marković kaže da je sve što je imao na tu temu rekao u pismu predsedniku republike, prema nezvaničnim najavama poslanici će glasati o verziji zakona o radu koja je predsedniku Tadiću ponudjena na potpis i to najverovatnije već sledeće nedelje. Dok u DSS-u pretpostavljaju da će zakon biti prihvaćen uprkos svim njegovim manjkavostima, u G17 plus kažu da je njihova podrška pod velikim znakom pitanja. U DS-u su gotovo sigurni da će glasati protiv.

Predlog zakona o evidentiranju oduzete imovine

Vlada Srbije dostavila je Skupštini Srbije na usvajanje dva predloga zakona.

Predlog zakona o prijavljivanju i evidentiranju imovine oduzete posle 9. marta 1945. propisuje da oduzeta imovina bude prijavljena do 30. juna 2006. Vraćanje imovine crkvama i verskim zajednicama biće uređeno posebnim zakonom.U Skupštinsku proceduru ušle su i Izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, kojima se on usklađuje sa Zakonikom o krivičnom postupku. Vlada je predložila brisanje članova koji se odnose na određivanje i trajanje pritvora jer je izmenama Zakonika o krivičnom postupku produženo trajanje pritvora samo u opštem krivičnom postupku, a sada će te odredbe biti primenjivane i u postupku za organizovani kriminal. Pritvor bi sa dve bio produžen na četiri godine.

Ministar pravde Zoran Stojković u subotu je zatražio da Parlament izmene razmatra po hitnom postupku kako se ne bi dogodilo da svi okrivljeni polovinom godine budu pušteni na slobodu.

strana 1 od 160 idi na stranu