Zakon o radu "doterivan"

Zakon o radu koji je dostavljen Borisu Tadiću na potpis, pravno-tehnički su doterivale stručne službe parlamenta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2005.

14:57

Default images

Predsednik Zakonodavnog odbora Miloš Aligrudić kaže da je odbor na dan glasanja o zakonu konstatovao da dva amandmana, koja su usvojena na član 118, nije bilo moguće prepisati i njima zameniti stari član tog zakona, zbog brkanja određenih kategorija.

Aligrudić kaže da je odbor obavestio skupštinu o uklapanju teksta usvojenog amandmana u ostali deo zakona i da je za doterivanje zakonskog teksta ovlastio stručnu službu. Podsećamo da su saradnici predsednika republike optužili dostavljače zakona kako su rasporedjivanjem delova usvojenog amandmana u druge delove zakona promenili njegov smisao bez saglasnosti skupštine.

Aligrudić ocenuje da glasanje nije bilo potrebno jer intervencijom nije menjana suština zakona: "Dakle razbiti amandman na njegove delove i smestiti ih na mesto u zakonu koje im priliči da budu, a da se pri tom potpuno očuva smisao onoga što je amandmanom predvidjeno, nije nikakav problem. Dakle to je ono, kako su mi u službi pokazali, što je uradjeno".

Na drugoj strani, u Demokratskoj stranci, čije poslanike mnoge članice vladajuće koalicije optužuju da su svojim glasanjem za pojedine radikalske amandmane zakon učinili daleko lošijim, upozoravaju da je Poslovnik o radu skupštine vrlo jasan i da svaka prepravka predloženog zakona zahteva glasanje o amandmanu koji predlažu Zakonodavni ili resorni odbor: "A zakon može da tumači samo onaj ko ga primenjuje a to su administracija i to su u krajnjoj liniji sudovi. Prema tomer na protiv pravan način je izmenjen tekst zakona i ono što je najvažnije pitanje šta će prersedik parlamenta izneti na glasanje", kaže Dušan Petrović iz DS-a.

I dok predsednik skupštine Predrag Marković kaže da je sve što je imao na tu temu rekao u pismu predsedniku republike, prema nezvaničnim najavama poslanici će glasati o verziji zakona o radu koja je predsedniku Tadiću ponudjena na potpis i to najverovatnije već sledeće nedelje. Dok u DSS-u pretpostavljaju da će zakon biti prihvaćen uprkos svim njegovim manjkavostima, u G17 plus kažu da je njihova podrška pod velikim znakom pitanja. U DS-u su gotovo sigurni da će glasati protiv.

Predlog zakona o evidentiranju oduzete imovine

Vlada Srbije dostavila je Skupštini Srbije na usvajanje dva predloga zakona.

Predlog zakona o prijavljivanju i evidentiranju imovine oduzete posle 9. marta 1945. propisuje da oduzeta imovina bude prijavljena do 30. juna 2006. Vraćanje imovine crkvama i verskim zajednicama biće uređeno posebnim zakonom.U Skupštinsku proceduru ušle su i Izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, kojima se on usklađuje sa Zakonikom o krivičnom postupku. Vlada je predložila brisanje članova koji se odnose na određivanje i trajanje pritvora jer je izmenama Zakonika o krivičnom postupku produženo trajanje pritvora samo u opštem krivičnom postupku, a sada će te odredbe biti primenjivane i u postupku za organizovani kriminal. Pritvor bi sa dve bio produžen na četiri godine.

Ministar pravde Zoran Stojković u subotu je zatražio da Parlament izmene razmatra po hitnom postupku kako se ne bi dogodilo da svi okrivljeni polovinom godine budu pušteni na slobodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: