Rezolucija o Miloševiću nije prošla

Beograd -- Skupština Srbije nije usvojila Predlog rezolucije o obustavljanju progona članova porodice Slobodana Miloševića.

Izvor: B92
Podeli

Za rezoluciju je glasalo 99 poslanika SPS-a i SRS-a, dok je 121 poslanik glasao protiv, a uzdržanih nije bilo. Poslanici vladajuće koalicije nisu prisustvovali raspravi, ali su neposredno pre glasanja ušli u skupštinsku salu.

Raspravu o tom predlogu obeležile su polemike predlagača rezolucije i poslanika Demokratske stranke. Tokom prepodneva, došlo je do verbalnog sukoba između poslanika Demokratske stranke, sa jedne strane, i predstavnika Socijalističke partije i Srpske radikalne stranke, sa druge. U popodnevnom delu sednice, svoj prilog raspravi su dali i poslanici G17 plus.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, Tomislav Nikolić, kazao je da je Demokratska stranka umešana u ubistvo bivšeg pripadnika Službe državne bezbednosti Momira Gavrilovića: "Vrlo dobro znate da se rasplet u slučaju Gavrilović očekuje ovih dana. Do kostiju je umešana Demokratska stranka, do same srži. I zato nemojte previše da izlazite za ovu govornicu, i neke svoje ljude iz prošlosti previše da hvalite – moraćete da ih se odričete, jer su činjenice nepobitne“.

Zbog ovih i ostalih optužbi, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, Dušan Petrović, pitao je Nikolića odakle mu spisi i dokumenta za koje kaže da ih ima: "Dakle, gospodine Nikoliću, bilo bi dobro da obavestite javnost kakve su vaše veze sa gospodinom Jočićem, i kakve su vaše veze sa ministrom pravde, kada vi imate mogućnost da se tako dobro i podrobno upoznate sa sudskim predmetima.“

U vezi sa Predlogom rezolucije o kojoj se raspravljalo u skupštini, predstavnik socijalista Zoran Anđelković je, pozivajući se na inspektora koga nije imenovao, optužio Demokratsku stranku za krađu pasoša Mirjane Marković: "Vi ste naložili, kao Demokratska stranka, da se ukrade pasoš Miri Marković. Upali ste u stan Vlade Kršljanina i ukrali ste pasoš Mire Marković. Inspektor mi je to ispričao kako ste naložili da se uhapse Uroš Šuvaković i Bogoljub Bjelica samo zato što su radili na odbrani Slobodana Miloševića.“

Posle brojnih optužbi na račun njegove stranke, šef poslaničke grupe DS-a, Dušan Petrović, rekao je da je cilj stranke koju on predstavlja borba protiv vrednosti koje su upropastile Srbiju devedesetih godina.

strana 1 od 160 idi na stranu