SCG: Ponuda i potražnja

Podgorica, Beograd -- Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da je ponuda Crne Gore otvorena do referenduma.

Izvor: B92, Beta
Podeli

"Naša ponuda za transformaciju državne zajednice u savez nezavisnih država otvorena je do referenduma i strpljivi smo da razgovaramo. To će za Beograd biti ispit demokratičnosti i spremnosti za dijalog", rekao je Vujanović za Televiziju Crne Gore.

On veruje da negativna reakcija Beograda na taj predlog nije definitivna i dodaje da ne zna zašto bi Srbija bila protiv svoje suverenosti i samostalnog međunarodnog predstavljanja.

Labus: Ne dolazi u obzir

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je da se protivi predlogu stvaranja saveza nezavisnih država.

Labus je za "Večernje novosti" rekao da nikakav savez država ne dolazi u obzir i da o državnoj zajednici i njenom statusu odluku moraju doneti građani i Srbije i Crne Gore. "Treba da imamo dva referenduma i to ne sme biti odlagano dalje od proleća 2006.", rekao je Labus.

Predlog ne krši Ustavnu povelju

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da je predlog o transformaciji državne zajednice "ponuda Srbiji da se opredeli da li želi da se suoči sa crnogorskom nezavisnoscću nakon referenduma ili da sama učestvuje u kreiranju nove zajednice sa Podgoricom".

Đukanović je na brifingu sa novinarima u Podgorici odbacio ocenu srpskog premijera Vojsilava Koštunice da predlog Podgorice o zajednici nezavisnih i međunarodno priznatih država predstavlja kršenje Ustavne povelje i Beogradskog sporazuma. On je rekao da su po toj logici i potpisnici Beogradskog sporazuma prekršili Ustav bivše Savezne Republike Jugoslavije.

strana 1 od 160 idi na stranu