Nacisti se bave Jevrejima u Srbiji

Na forumu jednog američkog nacističkog sajta, na srpskom jeziku, formira se spisak Jevreja u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 22.02.2005.

18:57

Default images

Nacionalna, rasna i verska mržnja uvek je postojala među pojedincima, ali najnoviji "hit" na globalnoj informacionoj mreži daleko prelazi granice izražavanja slobodnog mišljenja. Učesnici foruma na sajtu slažu se da je samo mrtav Jevrejin dobar Jevrejin.

Na spisku su uglavnom poznate javne ličnosti koje se dodatno etiketiraju kao "Jevrejčice", "uljezi", "paraziti"... Spisak se širi veoma brzo, a prema navodima učesnika foruma, uzor je spisak Jevreja umešanih u raspad Jugoslavije i bombardovanje ’99. godine, koji se takođe može naći na internetu.

Jedan od učesnika foruma uz spisak navodi da primeri na sajtu ne služe i ne smeju da pozivaju na neku vrstu nasilja ili netrpeljivost, već su čisto informativne prirode i ne krše nijedan član Krvičnog zakonika Republike Srbije. Zanimljivo je i to da su se pre dve noci na ovom sajtu mogle procitati i tacne kucne adrese i brojevi telefona mnogih jevrejskih porodica iz Beograda i ostalih gradova Srbije, ali da su ti spiskovi naknadno skinuti.

Zamenik tužioca u Drugom opštinskom tužilaštvu Branko Stamenković kaže da će Tužilaštvo ispitati ima li elemenata za formiranje predmeta, odnosno za krivično gonjenje – po osnovu elemanta protiv bezbednosti i računarskih podataka ili zbog krivičnog dela širenja nacionalne, rasne i verske mržnje. U Zajednici jevrejskih opština kažu da će u četvrtak organizovati konferenciju za novinare koja će se, između ostalog, baviti tim sajtom, a do tada ne žele da komentarišu ovaj slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: