Nacisti se bave Jevrejima u Srbiji

Beograd -- Na forumu jednog američkog nacističkog sajta, na srpskom jeziku, formira se spisak Jevreja u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli

Nacionalna, rasna i verska mržnja uvek je postojala među pojedincima, ali najnoviji "hit" na globalnoj informacionoj mreži daleko prelazi granice izražavanja slobodnog mišljenja. Učesnici foruma na sajtu slažu se da je samo mrtav Jevrejin dobar Jevrejin.

Na spisku su uglavnom poznate javne ličnosti koje se dodatno etiketiraju kao "Jevrejčice", "uljezi", "paraziti"... Spisak se širi veoma brzo, a prema navodima učesnika foruma, uzor je spisak Jevreja umešanih u raspad Jugoslavije i bombardovanje ’99. godine, koji se takođe može naći na internetu.

Jedan od učesnika foruma uz spisak navodi da primeri na sajtu ne služe i ne smeju da pozivaju na neku vrstu nasilja ili netrpeljivost, već su čisto informativne prirode i ne krše nijedan član Krvičnog zakonika Republike Srbije. Zanimljivo je i to da su se pre dve noci na ovom sajtu mogle procitati i tacne kucne adrese i brojevi telefona mnogih jevrejskih porodica iz Beograda i ostalih gradova Srbije, ali da su ti spiskovi naknadno skinuti.

Zamenik tužioca u Drugom opštinskom tužilaštvu Branko Stamenković kaže da će Tužilaštvo ispitati ima li elemenata za formiranje predmeta, odnosno za krivično gonjenje – po osnovu elemanta protiv bezbednosti i računarskih podataka ili zbog krivičnog dela širenja nacionalne, rasne i verske mržnje. U Zajednici jevrejskih opština kažu da će u četvrtak organizovati konferenciju za novinare koja će se, između ostalog, baviti tim sajtom, a do tada ne žele da komentarišu ovaj slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu