Kako protiv pada nataliteta

Da li se protiv pada nataliteta može boriti "bećarskim porezom" i ograničavanjem prava na abortus.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.02.2005.

17:46

Default images

U Srbiji je u poslednjih 15 godina evidentan pad nataliteta. Statističari tvrde da bi u Srbiji danas, da nije bilo izbeglica, bilo oko 450.000 stanovnika manje nego 1991. godine. Međutim, nameće se pitanje da li se protiv negativnog nataliteta može boriti "na silu", razrezivanjem poreza na neženje i uskraćivanjem prava na abortus, kao što to predlažu neka udruženja uz podršku SPC-a i srpskog Ministarstva za dijasporu.

Profesor porodičnog prava Marko Mladenović napisao je predlog zakona o obnavljanju stanovništva i zaštiti dece, koji su podržali Ministarstvo za dijasporu Vlade Republike Srbije i Sinod Srpske pravoslavne crkve. Ono što je sporno u tom predlogu je bitno ograničavanje prava na prekid trudnoće i nametanje poreza na neženje i bračne parove bez dece, koji bi se zvao "bećarski porez".

Profesor Marko Mladenović je i predsednik Udruženja "Opstanak", koje se bori protiv "bele kuge". "Ambicija 'Opstanka' su da ukaže ovom društvu da srpski narod nestaje. Nestaju i neki drugi narodi, manjine, ali oni imaju svoje matične narode koji treba da se o njima brinu", kaže Mladenović. "'Bela kuga' je najveća pošast srpskog naroda. Ovaj narod biološki umire, on je u teškoj materijalnoj, duhovnoj i svakojakoj drugoj krizi. Mi smo ta savest. Ja volim ovu zemlju, ja volim ovaj narod. Ja neću da moji potpmci budu nacionalne manjine i da ih gone kao danas na Kosovu, pa da predsednik Srbije ide tamo da im donosi svetlost".

Nigde u EU

Vera Marković, psiholog i potpredsednica Socijaldemokratske unije, ima svoje viđenje "Bele kuge", a govori i o pitanju abortusa: "Problem bele kuge' se rešava u represivnim sistemima. U svim ostalim se priznaje da postoji pad nataliteta i to se tako i zove. Priča o 'beloj kugi' i zastrašivanje, koje obično ide preko crkve i tih angažovanih, patrijahalnih intelektualaca, na žalost kod nas i preko vlade, takvi pokušiji su odlika represivnih sistema, koji su, ja se nadam, deo prošlosti".

Vera Marković naglašava da je abortus najgori način kontrole rađanja. "Međutim, još gore od toga je nestručno izvođenje zabranjenog abortusa van medicinskih stručnih ustanova. To onda ostavlja veliku mogućnost sepse, steriliteta i svega ostalog. Abortus, zato, ne može da se ukine".

Iako se sa negativnim natalitetom suočavaju i mnoge evropske zemlje, porez na neženje ne postoji ni u jednoj od zemalja EU.

Šta kažu poslanici "bećarci"

U Skupštini Srbije ne očekuju da će pojedini građani plaćati "bećarski porez" jer ne veruju da će se predlog o "sprečavanju bele kuge u Srbiji" uopšte naći u proceduri. Poslanici neženje kao i neudate poslanice, ovaj predlog ocenjuju kao neozbiljan i zameraju što zadire u osnovna ljudska prava.

Dragan Šormaz poslanik Demokratske stranke Srbije, ne slaže se sa predloženim porezom: "Mislim da je to predlog koji zadire u konvenciju UN o ljudskim pravima, mislim da je ljudsko pravo svakog pojedinčano da odluči sam da li hoće da se ženi, udaje ili ne, da li hoće da ima potomke ili ne, tako da je taj predlog po meni potpuno nepotreban i ne verujem da bi imao podršku u Skupštini bez obzira ko ga predlaže.”

Ksenija Milivojević iz G17 plus, kaže da bi i sama ušla u tu grupu poreskih obveznika: "Ja sam neko ko bi automatski ušao u tu grupu poreskih obveznika. Bez šale, mislim da je takva ideja kontraproduktivna i da ne bi donela do rešenja problema već bi izazvala još veći otpor. Kada govorimo o fenomenu bele kuge, tu se postavlja pitanje kvaliteta života koji je u Srbiji na niskom nivou." Njen kolega, poslanik Milan Marković poslanik Demokratske stranke, kaže da ozbiljnu priču o tome nije čuo i da mu takva ideja nikako nije bliska.

Takođe, neženja, Ivan Živadinović iz G17 plus, kaže: "Za ljude sa Pravnog fakulteta to je dosta neozbiljno. I sam sam neženja mada ove godine planiram da se ženim. Problem bele kuge se ne rešava kaznenim odredbama nego stimulativnim merama."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: