Poginuo bivši premijer Libana

U eksploziji koja se dogodila u Bejrutu, poginuo je bivši libanski premijer Rafik Hariri.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.02.2005.

15:44

Default images

Hariri je poginuo kada se dogodila snažna eksplozija, u trenutku kada je prolazio njegov konvoj, saopštili su medicinski izvori i libanski mediji koja je odjeknula u priobalskom kvartu Bejruta. Iako je ranije javljeno da su u toj eksploziji poginula i dva bivša ministra, Samir Al-Jisr i Basel Fleihan, ta informacija je demantovana. Međutim, od eksplozije je poginulo najmanje devet osoba, a oko 100 ih je povređeno.

Odgovornost za eksploziju preuzela je, do sad, nepoznata islamistička grupa. Kako prenosi katarska televizija "Al Džazira", na video-traci organizacije koja sebe naziva "Grupa za pobedu i sveti rat na Levantu", Hariri se naziva "tiraninom" i optužuje za veze sa režimom u Saudijskoj Arabiji.
"Zbog naše mudžahedinske braće u Saudijskoj Arabiji... odlučili smo se na pravedno pogubljenje onih koji podržavaju taj režim...Izveli smo operaciju koja će odjeknuti...Ovaj napad će biti uvod u više akcija mučenika protiv nevrenika, otpadnika i tirana", poručio je nepoznati muškarac, obučen u crno, sa bradom i belim turbanom.

Ministar inostranih poslova Izraela Silvan Šalom, indirektno je optužio Siriju da stoji iza današnjeg ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja. "Ne mogu sa sigurnošću da kažem da Sirija stoji iz atentata, ali u u ovom regionu ima mnogo grupa koje bi ga mogle počiniti", rekao je Šalom za izraelski vojni radio, aludirajući na pokrete koji uživaju podršku Damaska. "Nema nikakve sumnje da se Sirija, koja podržava Hezbolah, Hamas, Islamski džihad i druge grupe koje se protive procesu demokratizacije Bliskog istoka, ne oseća komotno zbog predstojećih izbora u Libanu", rekao je Šalom.

U međuvremenu, kako javlja Srna, libanske snage bezbednosti upale su u kuću mu škarca koji se predstavio kao Palestinac na video-snimku na kom je preuzeta odgovornost za ubistvo Haririja.
U saopštenju snaga bezbednosti se navodi da A hmed Tajser Abu Adas nije bio u kući. Vlasti trenutno istražuju da li je Adas bio bombaš samoubica, koji je napao Haririjevu kolonu vozila ili je bio saučesnik u napadu, a prvi rezultati istrage pokazuju da je Adas bio pripadnik škole vahabizma, asketskog oblika islama koji se praktikuje u Saudijskoj Arabiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: