U Italiji se slavi novi praznik

U Trstu i drugim gradovima u Italiji u četvrtak će prvi put biti obeležen novi državni praznik.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2005.

11:01

Default images

Dan sećanja na fojbe, kraške jame smrti, i egzodus Italijana iz Istre je praznik u čijem će obeležavanju učestvovati i političari i istoričari.

Uoči proslave praznika, na državnoj televiziji RAI prikazan je film "Srce u bezdanu", koji govori o patnjama italijanskih porodica u Istri, koje su skrivili partizani.

Burne reakcije u Sloveniji

Italijanski film "Srce u bezdanu" i dalje uzbuđuje slovenačku javnost, naročito u vreme kada se u Trstu prvi put obeležava Dan sećanja na stradanja Italijana iz Istre i slovenačkog primorja po završetku Drugog svetskog rata.

Film "Srce u bezdanu", u kojem glavnu ulogu igra srpski glumac Dragan Bjelogrlić, a koji govori o zločinima partizana nad italijanskim stanovništvom u Istri i slovenčkom primorju, odnosno o fojbama, jamama u koje su pobijeni Italijani bacani, već danima izaziva revolte u Sloveniji, gde se tvrdi da je broj žrtava fojbi preuveličan i da su u njih bacani fašisti i njihovi saradnici.

Slovenija je pokussala da ide "filmom na film", pa je pre dva dana u Ljubljani prikazan film "Na svojoj zemlji", snimljen 1948, o zločinima Italijana i Nemaca u Sloveniji, a mediji pozivaju Vladu Slovenije da reaguje na italijansku, kako je nazivaju, manipulaciju istorijom.

Dodatnu raspravu u Sloveniji izazvao je i potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini, koji je zahtevao da, uz nacističke simbole, u Evropi bude zabranjeno korišćenje i komunističkih simbola. Fratini je pomenuo film "Srce u bezdanu" i kao primer naveo pokolje u fojbama i italijanske tolerisane zbog dobrih odnosa s Jugoslavijom.

Slovenačka stranka LDS saopštava da se u tom slučaju radi o očitoj i osmišljenoj manipulaciji, pokušaju mitološkog obrađivanja dela istorije i reviziju Drugog svetskog rata i da se umesto obračuna s fašizmom razvija nova mitologija i time ponovo seje nacionalna mržnja protiv svih Slovena.

Vlada Slovenije se našla u nezgodnoj situaciji jer se u vladajućoj koaliciji nalaze i stranke koje zastupaju revizionističke poglede na Drugi svetski rat. Predsednik Parlamenta, nekadašnji jezuita Franc Cukjati, ostao je zapamćen u javnosti i po tome što je svojevremeno u za govornicom Parlamenta proč-itao zakletvu slovenačkih domobrana.

Italija i Slovenija već 50 godina ne mogu da nađu zajednički jezik oko fojbi, a film "Srce u bezdanu" doveo je u pitanje i dobrosusedske odnose, za B92 javlja Jelica Greganović.

Zašto Bjelogrlić?

Glumac Dragan Bjelogrlić rekao za "Politiku" da je njegov motiv da prihvati takvu ulogu krajnje profesionalan jer je ta uloga bila veliki glumački izazov. "Još na prvom razgovoru, reditelju Albertu Negrinu sam predočio da smatram da je to, kako je napisano, previše ideološki obojeno i da ne vidim nikakav razlog da igram takav 'crno-beli' lik, lik bez krvi i mesa, u filmu u kojem je sve inače crno ili belo", rekao je Bjelogrlić.

"Reditelj je moje primedbe uvažio, zaintrigirale su ga, pa smo mnogo promenili u liku glavnog negativca i u scenama u kojima ja igram. Potvrda da se držao dogovora jeste i ono što je pre neko veče u političkoj emisiji 'Porta a porta', na RAI UNO, Negrin izjavio: 'Sa srpskim glumcem Draganom Bjelogrlićem dogovorio sam se da napravimo intimnu dramu, a ne politički pamflet'.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: