Pohapšeni prodavci "pirata"

SUP Beograd u ponedeljak treba da saopšti detalje hapšenja nekoliko desetina prodavaca "pirata" ispred SKC-a.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.02.2005.

09:04

Default images

Tokom dve uzastopne akcije interventne jedinice policije, žandarmerije i policije u civilu u nedelju je uhapšeno preko 30 prodavaca piratskih diskova. Srđan Balmažanov, jedan od njih, kaže da radi pri Vojsci Srbije i Crne Gore, a da poslednjih nekoliko godina izdržava celu porodicu od prodaje piratskih izdanja.

"Oni su izleteli iz kola, napravili su tu akciju. Pokupili su nas, koliko nas je bilo, a čak su pokupili i momka koji prodaje plastične stalke za diskove. Odveli su nas u 8:30, a pustili tek u 15:30", kaže on.

Da li je policija nudila kafu

Balmažanov kaže da ne može da se požali na tretman u policiji. "Nisu nas maltretirali, ne mogu da grešim dušu. Međutim, bili su nervozni i neljubazni, dugo su nas držali i pitali odakle kupujemo, od koga nabavljamo. To je bilo ispiranje mozga, deset puta te pitaju isto. Što je najgore, u nekoj izjavi su napisali da sam se izjasnio da ne želim prisustvo advokata na saslušanju, što nije tačno", kaže on.

Šta je bilo u ponudi

Kako je Beta prenela u nedelju, preprodavci diskova su pred raciju nudili piratske DiVX i DVD-primerke filma "Mi nismo anđeli 2" i privatni video-snimak Suzane Mančić, koji se pre nekoliko dana pojavio na beogradskim ulicama.

Zaplenjeno 18.000 diskova

Beogradska policija je saopštila da je sprovela opsežnu akciju, u saradnji s Tužilaštvom i Tržišnom inspekcijom, na suzbijanju piraterije. U akciji koja je počela u petak i trajala do nedelje privedeno je 55 osoba, od kojih je pet zadržano u 48-časovnom pritvoru zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično delo neovlašćenog korišćenja autorskog i drugog srodnog prava i krivično delo nedozvoljene trgovine", navodi se u saopštenju i dodaje da je zaplenjeno 18.000 komada komada nelegalnih izdanja.

Piraterija važna kao i Hag

Predstavnici domaćih udruženja za zaštitu autorskih prava i predstavnici stranih kompanija često su ukazivali na to da piraterija mora biti suzbijena i da je to jedan od uslova za približavanje SCG evropskim integracijama, ali i za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju. Pred kraj prošle godine iz SAD je najavljivana i mogućnost uvođenja sankcija zbog nekontrolisane i nesankcionisane piraterije.

Poslednja velika akcija države za suzbijanje piraterije sprovedena je u vreme vlade Zorana Đinđića, kada su pirati gotovo u potpunosti proterani sa ulica, a "piratski" CD-klubovi zatvoreni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: