Pohapšeni prodavci "pirata"

Beograd -- SUP Beograd u ponedeljak treba da saopšti detalje hapšenja nekoliko desetina prodavaca "pirata" ispred SKC-a.

Izvor: B92
Podeli

Tokom dve uzastopne akcije interventne jedinice policije, žandarmerije i policije u civilu u nedelju je uhapšeno preko 30 prodavaca piratskih diskova. Srđan Balmažanov, jedan od njih, kaže da radi pri Vojsci Srbije i Crne Gore, a da poslednjih nekoliko godina izdržava celu porodicu od prodaje piratskih izdanja.

"Oni su izleteli iz kola, napravili su tu akciju. Pokupili su nas, koliko nas je bilo, a čak su pokupili i momka koji prodaje plastične stalke za diskove. Odveli su nas u 8:30, a pustili tek u 15:30", kaže on.

Da li je policija nudila kafu

Balmažanov kaže da ne može da se požali na tretman u policiji. "Nisu nas maltretirali, ne mogu da grešim dušu. Međutim, bili su nervozni i neljubazni, dugo su nas držali i pitali odakle kupujemo, od koga nabavljamo. To je bilo ispiranje mozga, deset puta te pitaju isto. Što je najgore, u nekoj izjavi su napisali da sam se izjasnio da ne želim prisustvo advokata na saslušanju, što nije tačno", kaže on.

Šta je bilo u ponudi

Kako je Beta prenela u nedelju, preprodavci diskova su pred raciju nudili piratske DiVX i DVD-primerke filma "Mi nismo anđeli 2" i privatni video-snimak Suzane Mančić, koji se pre nekoliko dana pojavio na beogradskim ulicama.

Zaplenjeno 18.000 diskova

Beogradska policija je saopštila da je sprovela opsežnu akciju, u saradnji s Tužilaštvom i Tržišnom inspekcijom, na suzbijanju piraterije. U akciji koja je počela u petak i trajala do nedelje privedeno je 55 osoba, od kojih je pet zadržano u 48-časovnom pritvoru zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično delo neovlašćenog korišćenja autorskog i drugog srodnog prava i krivično delo nedozvoljene trgovine", navodi se u saopštenju i dodaje da je zaplenjeno 18.000 komada komada nelegalnih izdanja.

Piraterija važna kao i Hag

Predstavnici domaćih udruženja za zaštitu autorskih prava i predstavnici stranih kompanija često su ukazivali na to da piraterija mora biti suzbijena i da je to jedan od uslova za približavanje SCG evropskim integracijama, ali i za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju. Pred kraj prošle godine iz SAD je najavljivana i mogućnost uvođenja sankcija zbog nekontrolisane i nesankcionisane piraterije.

Poslednja velika akcija države za suzbijanje piraterije sprovedena je u vreme vlade Zorana Đinđića, kada su pirati gotovo u potpunosti proterani sa ulica, a "piratski" CD-klubovi zatvoreni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 493 idi na stranu