Do bebe preko interneta

Nedavno je otvoren novi Internet-sajt koji bi trebalo da pomogne roditeljima koji sumnjaju da su im deca ukradena.

Izvor: B92

Nedelja, 06.02.2005.

16:25

Default images

Na Internet adresi www.adoptedbabies.com, svi roditelji koji sumnjaju da su im deca ukradena, mogu da upišu svoj genetski kod i tako eventualno poronađu svoje dete. Sajt je otvorila Verica Jeremić Blagojević, jedna od oko 2 hiljade majki koje su se tokom "bebi afere" oglašavale sumnjajući da im dete nije umrlo na porođaju.

Budući da na, nivou države, ne postoji DNK registar, ovo je za većinu roditelja jedini pouzdani način da nađu decu, za koju sumnjaju da su proglašena mrtvim posle porođaja, a potom prodata.

Verica Jeremić Blagojević bila je i na protestima ispred Vlade Srbije, sa majkama koje sumnjaju da su im deca ukradena posle porođaja, i tražila je da se država pozabavi ovim problemom. Ona sumnja da je njena starija bliznakinja 1980. godine ukradena nekoliko dana po rođenju, a da su joj rekli da je dete umrlo. Pokušaji da sazna šta se stvarno dogodilo su propali, jer su joj rekli da je veći deo dokumentacije odnela poplava, ili su je pojeli pacovi, a u papirima koji su ostali ima materijalnih grešaka, koje produbljuju sumnju.

Međutim, većini roditelja su pravno gledano, vezane ruke zbog zastarelosti slučaja. "Svi ljudi koji su se žalili i tužili, dobili su odbijenice da su slučajevi zastareli, mada je meni, odmah na početku, jedan inspektor rekao da od toga nema ništa, da oni nemaju pravo da postupaju protiv zakona, niti javni tužilac može protiv zakona da pokreće bilo šta. Zakon je takav da nas nimalo ne štiti, jer po njemu, posle deset godina zastareva", rekla je Verica Jeremić Blagojević.

Ne traže krivce, već bebe

Jedini preostali način da pronađe bebu, a da time ne uznemirava bilo koju drugu porodicu, bilo je da istakne svoj genetski kod na internetu, u nadi da će joj se dete javiti. Greška je pratično nemoguća, odnosno iznosi jedan prema sedam milijardi.  Ali, i ako se nakon prve analize brojevi poklope, uradiće se i dodatne provere. DNK analizu je moguće uraditi na Biloškom fakultetu u Beogradu i ona košta oko 200 evra.

"Ne krivim nikoga, ni državu, krivim, pre svega, sebe što sam bila tada tako lakoverna i pojedinca koji je to uradio. To je sve. Ne tražim krivca ovim putem, tražim svoje dete. Čini mi se da ispada ovom akcijom, kako smo bili krenuli, da tražimo krivce. Šta će nam krivac, trebaju nam deca, a jedini način da nađemo decu je ovakav", kaže Verica Jeremić Blagojević.

I dok država ne oformi DNK registar, kojim bi se neki od ovih slučajeva mogli rešiti, roditelji koji sumnjaju da im je dete ukradeno mogu da ostave svoj genetski kod na Internet-sajtu www.adoptedbabies.com. Verica Jeremić Blagojević koja je postavila sajt, kaže da joj je cilj da pomogne pouzdanom pronalaženju ukradene dece širom sveta, a da posebnu pažnju treba posvetiti deci iz domova, jer ima slučajeva da su ih lažni roditelji kasnije napustili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: