Struja skuplja od 1. aprila

Prema najavama iz "Elektroprivrede Srbije", poskupljenje struje trebalo bi očekivati 1. aprila.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.01.2005.

14:08

Default images

Prema dosadašnjim najavama, Vlada nije imala primedbe na plan EPS-a da struja poskupi od 10 do 14 odsto, a tačan procenat i datum poskupljenja biće saopšteni uskoro.

Pomoćnik ministra energetike u Vladi Srbije Aleksandar Vlajčić kaže da će struja poskupeti između 10 i 14 odsto. "To je nužno za obezbeđenje razvoja EPS-a i sredstava za investicije", kaže Vlajčić.

Zamenik generalnog direktora EPS-a Zoran Manasijavić, međutim, dao je drugačije obrazloženje. "S postojećom cenom nema investicija, sva sredstva su bila usmerena na održavanje proizvodnih kapaciteta", kaže on, a na pitanje B92 da li to znači da će cena struje i dalje rasti kao bi bili pokrivani gubici EPS-a, Manasijević je odgovorio da cena struje ne raste radi pokrivanja gubitaka EPS-a, već da su gubici u EPS-u nastali zbog niske cene struje.

Mansijević kaže da je EPS dosta uradio na racionalizaciji poslovanja, ali da postojeća cena ne pokriva sve troškove. "Mi možemo da uštedimo na radnoj snazi, mi to i činimo, ali to je jedan mali segment. Objektivno, ne može se govoriti o tome da cena struje od 3,3, evrocenta može da pruži isto što i cena od 13,9, kolika je u Italiji", kaže on. Prema njegovim rečima, optimalna cena struje bila bi 5 evrocenti po kilovat-času.

Kori Udovički: Racionalizacija, pa poskupljenje

Međutim, bivši ministar energetike Kori Udovički objašnjava da je svako poskupljenje besmisleno ukoliko EPS ne počne da vodi računa o tome kako posluje. "Ako se poskupljenja nižu bez racionalizacije, onda će taj dodatak koji građani plaćaju ići na subvencioniranje jednog neefikasnog sistema. Prema tome, sistem može i treba da bude racionilizovan, pa tek onda da bude povećana cena", kaže ona.

U EPS-u kažu da će struje biti dovoljno, iako je najavljen dalji pad temperatura. Do poteškoća u snabdevanju može doći samo usled ispada velikih blokova, ali i tu postoji mogućnost intereventnog uvoza struje iz okolnih zemalja, objašnjavaju u EPS-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: