Meso ne mora da poskupi zbog PDV-a?

Sekretar Odbora za agrar Privredne komore ocenio je da uvođenje PDV-a na stočnu hranu neće bitno uticati na cenu stoke.

Izvor: Beta

Nedelja, 30.01.2005.

11:08

Default images

"Uvođenje PDV-a neće uticati na poskupljenje mesa za svih 18 odsto, mada će meso ipak nešto malo poskupeti", rekao je Milan Prostran. Kako je objasnio, "kupovna moć neće dopustiti dizanje cena, jer bi onda bilo pitanje kome prodati meso".

"Još jedan razlog da ne dođe do povećavanja cene stoke i mesa jeste to što je tražnja na tržištu smirena, jer je tradicionalno u novembru i decembru obavljen 'svinjokolj' i ljudi su se snabdeli mesom za duži period", kazao je sekretar Odbora za agrar.

On je najavio da će Odbor zatražiti od Ministarstva finansija Srbije, prilikom prve revizije Zakona o PDV-u u junu ove godine, da se taj porez u slučaju stočne hrane svede na osam odsto. Prostran je istakao da se Odbor za agrar PKS-a zalaže da se sve što nije bilo oporezovano praktično izjednači na stopu PDV-a od osam odsto, što još nije uvaženo kod stočne hrane.

"Tada nećemo imati potrebe da pričamo o povećanju cena mesa, mada sam PDV nije razlog što će možda doći do nekog pomeranja cena stoke i mesa", naglasio je.

U Poreskoj upravi Srbije agenciji Beta je rečeno da se još ne može predvideti efekat uvođenja poreza na dodatu vrednost na stočnu hranu i posledično na poskupljenje mesa i mesnih proizvoda.

Kako su precizirali u Upravi, krmna smeša koja je bila neoporezovana, sada se oporezuje po stopi PDV-a od 18 odsto, a sva ostala stočna hrana, na koju se ranije plaćao porez na promet od 20 odsto, sada je oporezovana po stopi PDV-a od 18 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: