Crna Gora: Pokreti za i protiv SCG

Konstitutisan Pokret za evropsku državnu zajednicu SCG, koju predvodi Zoran Žižić.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2005.

08:45

Default images

Za predsednika Upravnog odbora je izabran Zoran Žižić. Za predsednika Skupštine izabran je Čedomir Vukmanović. U Deklaraciji Pokret poziva državljane Crne Gore koji žive u Srbiji i van nje da se organiziju radi zaštite svojih prava i zajedničke odbrane državne zajednice.

"Posle prve sednice UO krenućemo sa snažnom aktivnosti prema međunarodnim organizacijama. Prvo ćemo otići na značajne međunarodne adrese da im objasnimo ciljeve pokreta i kažemo im da u Crnoj Gori vlast gazi Ustav i zakone, da se nasilno otima osnovno ljudsko pravo čoveka da bira i bude biran", rekao je Žižić.

"Pokret će svim demokratskim sredstvima i jedinstvenim nastupom nastojati da realizuje pravo na neposredne izbore, zajamčeno svim građanima Srbije i Crne Gore. "Prvo neposredni i slobodni izbori, kao opšte pravo i zakonska obaveza, a potom eventualno referendum kao mogućnost u skladu sa Ustavom Crne Gore i evropskim standardima", piše u Deklaraciji.

Pokretu za očuvanje državne zajednice priključili su se Narodna stranka, Srpska narodna stranka i Demokratska srpska stranka, vanparlamentarne Narodna socijalistička stranka i Srpska radikalna stranka, a tu je i dvadesetak nevladinih organizacija, na čelu s Većem narodnih skupština. Iako je Socijalistička narodna partija najjača opoziciona stranka, ona nije uzela učešće u Pokretu i označila ga kao sredstvo kojim pojedine ličnosti, zbog karijerističkih motiva, pokušavaju da marginalizuju tu stranku. To se, pre svega, odnosi na potpredsednika te stranke Zorana Žižića i funkcionera Momčila Vuksanovića, koji su pokrenuli osnivanje Pokreta.
Crnogorski fukcioneri za nezavisnost (FoNet)
U petak će biti održana i osnivačka Skupština Pokreta za nezavisnu Crnu Goru, čiji je jedan od inicijatora i premijer Milo Đukanović, a koju čine funkcioneri stranaka bloka koji se zalažu za nezavisnost Crne Gore, predstavnici nevladinih organizacija i vanstranačke ličnosti.

Zvaničnik vladajuće Demokratske partije socijalista Dragan Kujović rekao je da bi rukovodstvo Saveta nakon sutrašnjeg konstituisanja pokreta trebalo da napravi projekat kampanje za Crnu Goru. "Biće to projekat kampanje za Crnu Goru, a ne protiv nečega drugog. Mislim da on neće doprineti novim podelama već, naprotiv, nadamo se da ćemo objašnjavanjem građanima razloge zbog kojih bi Crna Gora trebalo da bude samostalna, ublažiti političke podele oko državnog pitanja", naveo je Kujović, koji je potpredsednik Skupštine Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: