Bario: Mladić mi je rekao najviše 100

Na suđenju Slobodanu Miloševiću svedočio je Patrik Bario o Srebrenici i ulozi Agima Čekua.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2005.

13:46

Default images

Patrik Bario, svedok na suđenju bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću završio je svoj dvodnevni iskaz u kome je, između ostalog, tvrdio da u Srebrenici nije počinjen zločin nad 7.000 Muslimana. Svedok je govorio i o ukorenjenosti islamskog terorizma u Bosni i o navodnoj vezi sa teroristickim napadima na SAD 2001. godine.

Svedok odbrane, bivši pukovnik francuske vojske i lekar, Patrik Bario, rekao je na suđenju Slobodanu Miloševiću da mu je haški optuženik, general VRS Ratko Mladić, tokom nekoliko susreta 1995. godine, tvrdio da je 11. jula te godine u Srebrenici došlo do sukoba vojnika pod komandom Nasera Orića i vojske bosanskih Srba, kada je zarobljeno oko 750 ljudi. Bario je preneo navodne Mladićeve reči, po kojima je general, optužen za genocid upravo zbog zlocina u Srebrenici, dopustio mogućnost da je tom prilikom, eventualno, likvidiran jedan broj tih zarobljenika:

"Dvestapedeset preostalih je zadržano zato što su postojale osnovane sumnje protiv njih da su počinili zločine protiv Srba. Oni su bili zatvoreni u Zvorniku i u Batkoviću i moguće je da je došlo do pogubljenja tih ljudi zato što su među njima neki prepoznali one koji su počinili zločine u njihovim selima, ali prema generalu Mladiću nije bilo više od 100 takvih", kazao je Bario.

Sudije su iskoristile ovu raspravu o Srebrenici da Miloševicu upute i predlog koga bi mogao da pozove za svedoka na tu temu: "Gospodine Miloševiću, vi, naravno, imate puno pravo da pozovete generala Mladića kao svedoka". Milošević: "Ako vi imate nameru da ga hapsite na bazi toga što bi on bio ovde svedok, onda svakako nemam nameru da ga zovem. Hvala vam, gospodine Robinson.

Glavni tužilac, Karla del Ponte, je i danas unakrsno ispitivala svedoka, insistirajući, pored ostalog, na nedavnom izveštaju RS u kome se priznaje da su snage bosanskih Srba izvršile zločin nad više od sedam hiljada Muslimana, a koji se kosi sa Barioovim tvrdnjama.

Tokom svedočenja Barioa, predstavljen je dokument bosanskog MUP-a, u kome se vidi da Interpol, desetak dana posle terorističkih napada na SAD, traži od policije BiH da proveri da li se na njenoj teritoriji 1999. godine nalazio Muhamed Ata, pilot jednog od aviona koji su 11. decembra udarili u zgradu Svetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Tuzilac Karla Del Ponte tražila je da se potvrdu autentičnosti takvog dokumenta, kao i načina na koji je svedok došao u njegov posed. Predsedavajući sudija Patrik Robinson, rekao je da ne vidi vezu između tog podatka i Miloševićeve odbrane.

Patrik Bario je tokom iskaza opširno govorio i o ulozi Agima Čekua u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”, rekavši da je sadašnji komandant Kosovskog zastitnog korpusa bio veza sa američkom organizacijom MPRI, koja je učestvovala u pripremi te operacije. Čeku je, prema rečima svedoka, jedan od najodgovornijih i za zločin u “Medačkomžepu”.

Sledeći svedok na suđenju Slobodanu Miloševiću bice Ratko Marković, ustavopisac, bivši potpredsednik Vlade Srbije i šef državne delegacije koja je bila na mirovnim pregovorima o Kosovu u Rambujeu, 1999. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: