Novi slučaj policijskog nasilja?

Policija optužuje grupu mladića zbog napada na policajce. Oni optužuju policiju za teško premlaćivanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2004.

20:32

Default images

Komitetu pravnika za ljudska prava su se zbog torture u policijskoj stanici Stari grad u Beogradu obratila tri mladića koja su privedena u noći između ponedeljka i utorka. U saopštenju policije od srede, navodi se da je 11 mladića privedeno nakon pokušaja da uđu u policijsku stanicu kao i da je tokom akcije interventne brigade povređena trojica policajaca. Sami mladići na sasvim drugačiji način opisuju događaj.

U saopštenju policije navedeno je da je veća grupa mladića u alkoholisanom stanju vikanjem i glasnom pesmom narušavala javni red i mir na šta ih je upozorio dežurni policajac, koji je zatim najagresivnijeg među njima, Vladimira Jovanovića, pokušao da legitimise i uveo ga je u stanicu.

Jovanović demantuje navode policije, kaže da je priveden pre nego što je uspeo da pokaže bilo koji dokument, ali i svedoči o događajima u stanici koje policija ne pominje u saopštenju. Vladimir Jovanović je za B92 ispričao šta se desilo: "Zatim je prišao policajac sa pločicom na kojoj je pisalo: Antić. On je bez ikakvog pitanja krenuo da me udara, da me šamara da me psuje. Ja sam pokušao nekako da se odbranim, koliko sam uspevao, digao sam ruke na glavu, on me je onda par puta udario kolenom u stomak. Psovao me je sve vreme. Pokušao je još jednom da me udario, ja sam nekako uspeo da savijem glavu, udario je rukom u zid i ja sam pobegao iz stanice".

Policija navodi da su ostali iz grupe pokušali da nasilno uđu u stanicu, da su udarali dežurne policajce i da su uspeli da izvedu Jovanovića iz zgrade posle čega su svi privedeni.

Borko Vujčić, drugi mladić iz grupe, kaže da je policijsko obrazloženje netačno: "Koliko je to policijsko obrazloženje netačno vidi se po tome što su sa nama bili roditelji. Roditelji su bili i sa Stefanom koji je organizator žurke koja je bila obična sedeljka. Znači, njegovi roditelji su bili tu, bili čak i kada je Vladimir uveden, kada je Saša udveden. Moja majka je bila tu kada je interventna uletela i mene prislonila uza zid i krenula, ona im je i predala moja dokumenta, jer živim preko puta nisam smatrao da moram dva metra od kuće da nosim dokumenta, gde su me tu pretukli".

Aleksandar Zlatarov opisuje ponašanje policajaca: "Na ulazu stanice sam pao na pod i tu su već krenuli da me tuku. Uspeo sam da ustanem hteo sam da pomognem njemu, pošto sam video da ga tuku, krenuo sam prema njemu, tu me je policajac uhvatio, udario oborio na pod vezao mi je lisice na ruke, počeo da me udara penderekom po bubrezima i šutirao u glavu".

U JUKOM-u kažu da će se obratiti generalnom inspektoru MUP-a i tražiti odgovornost za službena lica koja su prekoračili ovlašćenja: "Ovo nije prvi put i simptomatično je da se upravo protiv tih, navodnih učinilaca podnose krivične prijave, a oni zapravo predstavljaju žrtve da se na taj načina, zapravo opravdalo to prekoračenje ovlašćenja. Inače, kako se u štampi navodi ovih dana, reč je navodno o napadu na policijsku stanicu, međutim, moram da kažem da je upravo to ono šro kvalifikuje, odnosno što iz prekršaja prelazi u krivično delo", kaže Natalija Šolić, advokat JUKOM-a: .

U rešenju o zadržavanju u pritvoru navodi se da su mladići privedeni zbog remećena javnog reda i mira, a ne kako se u saopštenju MUP-a navodi zbog napada na policajce i sprečavanju službenog lica u obavljanju dužnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: