U JAT-u potpisan kolektivni ugovor

Direktor "JAT ervejza" i predstavnici tri reprezentativna sindikata te kompanije, potpisali su novi kolektivni ugovor.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2004.

08:16

Default images

Potpisivanjem tog ugovora stvoriće se samo ambijent za mirno rešavanje svih problema koji postoje u "Jatu", a i niko od zaposlenih neće biti oštećen, rekao je direktor "Jata" Aleksandar Milutinović.

Kolektivni ugovor potpisan je sa predstavnicima sindikata avio-mehaničara, jedinstvene sindikalne organizacije i sindikatima komercijalnih i ekonomsko-pravnih radnika. Ugovor je podržalo oko 3.000 zaposlenih u "Jatu", a njim bi mogla i da se okonča višenedeljna kriza i najava štrajkova u državnoj avio-kompaniji.

Kolektivni ugovor nisu potpisali piloti, zbog toga što, kako objašnjava direktor Jat ervejza Aleksandar Milutinović, nemaju reprezentativni sindikat. On je rekao i da će se svim zahtevima pilota izaći u susret. Piloti su tražili od Vlade smenu direktora Aleksandra Mlutinovića i uvodjenje prinudne uprave. Vlada je u sredu donela odluku o formiranju, u medijima nazvane, polu-prinudne uprave. Milutinović to novoformirano telo zove Komisija i kaže da bi ona trebalo da pomogne poslovodstvu Jata u rešavanju problema.

U utorak su štrajkom pretili piloti, a u sredu zaposleni na Aerodromu "Beograd". Potencijalni štrajkači su tražili da bude određen udeo radnika u vlasništvu kompanije i da im, na osnovu ostvarene dobiti preduzeća, bude isplaćena i 13. plata u ovoj godini. Predstavnici Sindikata tvrdili su da je poslovodstvo do sada izbegavalo da pregovora, zbog čega su tražili da o svim problemima na Aerodromu, direktno pregovaraju s ministrom za kapitalne investicije Velimirom Ilićem, u čijem je resoru saobraćaj.

Ilić: Bilo je reči o prinudnoj upravi

Ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimir Ilić, rekao je da će na sledećoj sednici Vlade biti preduzete neke "oštre mere" protiv rukovodstva "Jata", ukoliko dosadašnji rad menadžmenta ne bude zadovoljavajući. Dogovoreno je, prema njegovim rečima, da Ministrstvo finansija, Ministarstvo trgovine, turizma i usluga i Ministarstvo za kapitalne investicije Srbije naprave analizu rada "Jata" i predlože konkretne mere za rešenje problema u državnoj avio-kompaniji.

"Na sednici Vlade je bilo reči i o uvođenu prinudne uprave u 'Jat ervejz', ali je dogovoreno da tri ministarstva do sledeće sednice ministarstva naprave procenu dosadašnjeg rada rukvodstva", kazao je Ilić i dodao da će se analizirati koliki je višak zaposlenih, koliki su dugovi, ali i poslovanje kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: