Novi načelnik GŠ VSCG Dragan Paskaš

Novi načelnik Generalštaba VSCG je Dragan Paskaš, koji je na sednici VSO-a unapređen u čin general-potpukovnika.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 23.12.2004.

08:16

Default images

U saopštenju sa sednice Vrhovnog saveta odbrane navodi se da je dosadašnji načelnik Generalštaba VSCG general Branko Krga razrešen sa fukcije zbog odlaska u redovnu penziju.

General Paskaš je do imenovanja na novu funkciju bio komandant Novosadskog korpusa VSCG.

Vrhovni savet odbrane je na sednici u četvrtak uveče penzionisao 11 generala starijih od 55 godina i unapredio veći broj visokih vojnih oficira.

VSO je, kako se navodi u saopštenju, tražio od ministra odbrane Prvoslava Davinića da "izvrši razmenu nepokretnosti na ekskluzivnim lokacijama, namenjenih rešavanju stambenih pitanja nosilaca najviših vojnih funkcija, ne bi li na takav način bilo rešeno stambeno pitanje ne samo nosilaca najviših funkcija u vojsci, već i većeg broja lica zaposlenih u vojsci koji nemaju rešeno stambeno pitanje".

Načelnici Generalštaba pre Krge, a posle raspada SFRJ, bili su Nebojša Pavković, Dragoljub Ojdanić, Momčilo Perišić i Života Panić. Pored generala Krge, moguće je da bude penzionisano još petnaestak generala.

Biografija novog načelnika Generalštaba

General-potpukovnik Dragan Paskaš je rođen 4. aprila 1951. godine u Bačkom Gračacu, selu u Vojvodini. Završio je sve vojne škole, od vojne akademije, preko Generalštabne škole, do Škole nacionalne odbrane. Bio je na svim komandnim dužnostima, od komandira voda, do komandanta korpusa.

Čin generala dobio je 31. decembra 2002. godine. Služio je u garnizonima u Beogradu, Valjevu, Podgorici, Novom Sadu. Bio je komandant Drinske divizije Vojske SCG, kao i načelnik štaba komande Podgoričkog korpusa.

Oženjen je i ima dvoje dece.

Ko je Branko Krga

Uskoro u penziji: Branko Krga
Dosadašnji načelnik Generalštaba, general Branko Krga, je penzionisan. On je u vojsci prošao put od komandira čete do načelnika Generalštaba. Prvi čovek vojske postaje u decembru 2002. Bio je vojni ataše u Moskvi, a pojedini mediji spekulisali su da je posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Borislav Milošević, ambasador u Moskvi i brat predsednika Slobodana Miloševića, našao podatke o Krginom sumnjivom obaveštajnom radu i zatražio njegovo hitno penzionisanje. Tadašnji načelnik generalštaba Momčilo Perišić sklanja ga u Ministarstvo odbrane, na mesto savetnika.

Najveći deo karijere Krga je proveo u Drugoj obaveštajnoj upravi, koja se bavi strateškim planiranjem i obaveštajnim i kontra-obaveštajnim radom, a decembra 1998, uoči sukoba sa NATO-om, ukazom Miloševića, postaje načelnik uprave.

Tokom bombardovanja bio je Miloševićev specijalni savetnik, a mediji spekulišu da su preko njega išli svi kontakti sa Rusima. Krga je učestvovao i u pregovorima sa NATO-om u Kumanovu, a o njegovom viđenju Miloševića svedoči nekadašnji pukovnik i njegov bivši kolega iz Generalštaba Ljubodrag Stojadinović.

"U jednom trenutku, kada je gradio svoju karijeru, podlegao je atmosferi u Generalštabu, možda je u jednom trenutku podlegao i ideji da je Slobodan Milošević nadnarodna ličnost, koja će uspeti da izvede Srbiju iz hermetične situacije, u koju ju je sam doveo. U tom smislu, Branko Krga je, zaista, u jedno vreme, bio diskretni, ali iskreni obožvalac lika i dela Slobodana Miloševića", kaže Stojadinović. Stojadinović, međutim, ističe da se Krga 5. oktobra 2000. suprotstavio intervenciji vojske protiv demonstranata u Beogradu.

Predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica u junu 2001, postavio je Krgu za zamenika načelnika Generalštaba, a važio je za čoveka od poverenja tadašnjeg načelnika Nebojše Pavkovića. Opšta je ocena da je bio veoma kooperativan na mestu načelnika, zbog čega je dobro sarađivao sa različitim ministrima odbrane i važnim političkim strukturama u zemlji.

Smanjenje broja generala

Ministar odbrane, Prvoslav Davinić najavio je da će u sledećim godinama biti smanjen broj generala. Ministar odbrane je rekao da su obezbeđena dodatna sredstva za reformu Vojske SCG, odnosno da je on uveren da će reforme biti sprovedene na vreme, jer za to postoji puna podrška u Vrhovnom savetu odbrane, Savetu ministara, parlamentu SCG, kao i vladama i parlamentima država članica. "Reforme se odnose na bolje opremanje i reorganizaciju jedinica, kao i na rešavanje socijalnih problema, a pre svega stambenih problema pripadnika Vojske", rekao je Davinić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: