Skupština Srbije usvojila dva zakona

Skupština Srbije usvojila je Zakon o izboru poslanika u Skupštinu SCG, kao i Zakon o preuzimanju nadležnosti vojnih sudova.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 22.12.2004.

19:00

Default images

Zakonom se omogućava sprovođenje neposrednih izbora za parlament državne zajednice. Utvrđeno je da je Srbija jedna izborna jedinica, a za ulazak u parlament potrebno je preći cenzus od pet odsto, odnosno raspodela poslanickih mandata vrši se primenom postupka proorcionalne raspodele između izbornih lista.

Za stranke i koalicije stranaka nacionalnih manjina predviđeno je poštovanje prirodnog praga, u slučaju da ne pređu cenzus od pet odsto.

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Dušan Petrović, rekao je da se odlaganje izbora za parlament državne zajednice tiče, pre svega, političke situacije u Crnoj Gori i potrebe da se u Srbiji vodi politika koja neće destabilizovati Crnu Goru. Na pitanje da li će predsednik Srbije Boris Tadić na sutrašnjoj sednici Komisije za evropske integracije, pristati na odlaganje izbora za Skupštinu SCG, Petrović je rekao da bi "što se tiče Demokratske stranke, u interesu Beograda bilo svako rešenje na koje bi pristala većinska Podgorica i saglasnost dala Evropska unija".

Predloženim zakonom predviđeno je da izbore za Skupštinu SCG treba da raspiše predsednik SCG Svetozar Martović. Prema Ustavnoj povelji, poslanici se, nakon isteka početnog perioda od dve godine, koji ističe u februaru 2005. godine, biraju na osnovu zakona država članica, na neposrednim izborima. Mandat poslanika traje četiri godine.

Skupština Srbije je usvojila i Zakon o preuzimanju nadležnosti vojnih sudova, tužilaštava i pravobranilaštva. Zakon predviđa da civilno pravosuđe potpuno preuzme nadležnosti vojnog pravosuđa, a predmete će preuzeti sudovi opšte nadležnosti.

Šabić izabran za Poverenika za informacije

Skupština Srbije izabrala je Rodoljuba Šabića za Poverenika za informacije od javnog značaja. Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji prvi put daje dodatna prava građanima i obavezuje državne organe da daju informacije o svom radu, usvojen je 13. novembra.

Izabran deveti član Republičkog odbora za sukob interesa

Skupština Srbije izabrala je danas, iz trećeg puta, direktorku Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti Danicu Petrović za devetog člana Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa. Izborom Danice Petrović omogućeno je konstituisanje tog tela, a time i primena Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koja je blokirana već šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: