Oštri sporovi u SPO-u

U SPO-u došlo je do raskola između Vuka Draškovića na jednoj i svih saveznih i republičkih poslanika na drugoj strani.

Izvor: B92

Petak, 17.12.2004.

22:11

Default images

U pismu upućenom Draškoviću funkcioneri te stranke, zajedno sa ministrom Bojanom Dimitrijevićem, nezadovoljni su poslovanjem i kadrovskom politikom koju SPO vodi.

Poslanici Srpskog pokreta obnove, među kojima i dva potpredsednika stranke, Veroljub Stevanović i Vojislav Mihajlović u pismu objavljenom u dnevniku "Kurir", navode da je stranka nenamenski potrošila 136 hiljada evra dobijenih iz republičkog budžeta dok pojedini odbori u unutrašnjosti nemaju ni za komunalne usluge i telefonske račune.

Nezadovojlni funkcioneri posebno su ogorčeni kadrovskom popunom oko 500 mesta u republičkim organima i upravnim odborima, koja, kako prenosi ovaj dnevnik, po rođačkim i prijateljskim principima. Takođe, potpisnici su ljuti na Draškovića i zbog načina na koji se vrši selekcija predloženih kandidata za poslanike.

Istovremeno neki poslanici SPO-a navodno uopšte nisu znali o pismu dok su drugi nezvanično potvrdili autentičnost pisma. Ipak, i jedni i drugi nisu želeli da bila šta kažu o tome pred kamerama: "To je stvar SPO-a i ostaće u SPO-u, i to ćemo mi da razrešimo na naš način. Poslanici SPO nikome ništa nisu dali i time sam sve rekao sem svom predsedniku ako su imali šta i svojim odborima ako su imali šta", kaže Veroljub Stevanović.

Dok član rukovodstva SPO-a i ministar trgovine u Vladi Srbije Bojan Dimitrijević, tvrdi da je potpisao pismo kojim se "traži demokratizacija strank,e ali se ne optužuje i njen predsednik, centrala stranke osudila je postupak svojih republičkih poslanika koji su, kako je saopšteno, u javnosti "izricali neistine" na račun njenog lidera Vuka Draškovića. Prema oceni struje u SPO koja je lojalna Draškoviću pobunjeni poslanici su zapravo ogorčeni jednoglasnim zahtevom Glavnog odbora da u Skupštini Srbije ne budu obični statisti i čuvari svojih mandata. GO je zabranio poslanicima da glasaju za Zakon o poslaničkim privilegijama, što je presudno doprinelo pisanju pisma novinama, a ne organima SPO", ocenjuje se u saopštenju.

Tvrdnje u pismu netačne

Član Predsedništva SPO-a Novica Radosavljević demantovao je optužbe u pismu lideru te stranke Vuku Draškoviću, koje je objavljeno u "Kuriru" sa potpisima poslanika SPO-a. Radosavljević je rekao agenciji Beta u Prokuplju da su tvrdnje u tom pismu sračunate na rušenje ugleda Draškovića i optužio Državnu bezbednost za "podmukli napad" na SPO.

Negirajući tačnost navoda u tom pismu, Radosavljević je rekao da opštinski odbori u Srbiji nisu ugroženi, jer je njihovo finansiranje precizno regulisano Statutom stranke. On je kao "podmuklu laž" okarakterisao navode da je Drašković odgovoran za nenamensko trošenje 160.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: