U 2005. sankcije zbog piraterije?

Beograd -- 1.500 ljudi u Srbiji moglo bi da nađe zaposlenje kad bi se piraterija kompjuterskih programa smanjila za samo jedan odsto.

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Ovo je procena generalnog direktora Majkrosofta za Srbiju i Crnu Goru Dejana Cvetkovića. Ukoliko se stopa piraterije ne smanji, ne samo da će rasti nezaposlenost, nego joj preti opasnost od uvođenja sankcija.

Uz filmove i muziku, najčešće su na udaru pirata kompjuterski programi, a Srbija i Crna Gora važe za jedno od glavnih žarišta piraterije u Evropi. Zbog toga je američki Komitet za intelektualnu svojinu predložio da SAD Srbiji i Crnoj Gori od Nove godine uvedu trgovinske sankcije.

Šesdesetpet odsto firmi u Srbiji koristi piratske Majkrosoftove kompjuterske programe, što direktno utiče i na procenat zapolenosti: "Svođenjem stope piraterije na 34 odsto, koliki je evropski standard, otvorilo bi se 11.700 radnih mesta u softverskoj industriji i 46.000 u ostalim granama", kaže Cvetković.

Prema procenama antipiratskih udruženja, država godišnje samo na ime poreza zbog tolerisanja piraterije gubi više od 100 miliona dolara.

Građani koji koriste piratske programe neće biti krivično gonjeni, ali ne bi trebalo da se iznenade ukoliko upravo zbog lažnog softvera budu morali da kupe nov kompjuter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu