Tadić i Drašković: U Evropu preko Haga

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je saradnja s Haškim tribunalom preduslov političke stabilnosti u Srbije.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 09.12.2004.

08:47

Default images

"Ako nema te saradnje, razvoj Srbije je doveden u pitanje", rekao je Tadić i ponovio da pravu izdaju nacionalnih interesa predstavlja nesaradnja s Hagom, uprkos tome što pojedini članovi Akademije nauka i neka javne ličnosti tvrde suprotno.

"Bez saradnje s Hagom nema pozitivnih ocena, nema Studije o izvodivosti, nema ulaska u Evropsku uniju, nema podizanja životnog standarda. Imali bismo dalji rast siromaštva, ne bismo imali političku stabilnost bili bismo zemlja trajno zapostavljena u međunarodnoj zajednici. Tu je tačka", rekao je Tadić.

Tadić navodi da ne želi da kritikuje Vladu Srbije onda kada ona to ne zaslužuje i dodaje da u Vladi nikada nisu rekli da neće hapsiti optužene, nego da više vole predaju. "Međutim, kada iz Vlade biva upućena poruka međunarodnoj javnosti da mi insistiramo na predaji, ili da ćemo u tom pravcu, pre svega, usmeriti aktivnost, to znači da će odmah iz međunarodnih institucija, Haškog tribunala i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, doći osuda, a to znači da je učinjena šteta ovoj zemlji i njenoj budućnosti", kaže Tadić.

Boris Tadić navodi da će kao predsednik Srbije insistirati na ispunjavanju zakona zemlje, a oni znače i saradnju s Tribunalom. "Sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske dogovoreno je podizanje nivoa policijske saradnje u cilju hapšenja optuženih pred Haškim tribunalom i borbe protiv organizovanog kriminala.

Beg iz crne rupe

I ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković upozorava da su sva vrata za SCG zatvorena dok Tribunalu ne budu izručeni optuženi za ratne zločine. Drašković kaže da bi SCG, ako ispuni obaveze prema Hagu, već sledećeg meseca ušla u Partnerstvo za mir, a najduže za godinu dana i u NATO. "Mogu da vam kažem da sam na ministarskom sastanku u Briselu, pre neki dan, bio direktno suočen s jasnom porukom da će nas Evropa čekati, da nas Evropa želi, da naš narod zaslužuje da uđe u Evropu i izbegne sudbinu crne rupe, ali i da to čekanje ima neke granice. Moguće je da su te granice negde na proleće. Najgore što nam se može desiti jeste da bude saopšteno da smo otpisani, da smo se samoizolovali od Evrope", kaže Drašković.

Stojković: Tadićeva izjava neodgovorna

Sa druge strane, ministar pravde Zoran Stojković, Tadićevu izjavu da "nesaradnja sa Hagom predstavlja nacionalnu izdaju", ocenio je kao neodgovornu. "Mogu da vam kažem sledeće, rođen sam ovde, imam duboke korene ovde, a takve  neodgovorne izjave kao što su veleizdaja, ili izdaja, za koje sam mislio da je vreme odavno prošlo, govore samo o nezrelosati i političkoj odgovornosti onog ko ih iznese", rekao je Stojković.

Vlada će učiniti sve da bude još predaja

Gostujući na BKTV, ministar Stojković je kazao da će Vlada Srbije učiniti sve što je u njenoj moći da se još neki od optuženika koji borave na teritoriji Srbije dobrovoljno predaju Haškom tribunalu.

Prema njegovim rečima, dvosmerna saradnja sa Haškim tribunalom koju zagovara Vlada Srbije počela je da se ostvaruje.

Nedopustivo odsustvo strategije

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović izjavio je da je nedopustiv nedostatak državne strategije za saradnju sa Haškim tribunalom. Čović je ocenio da bi u saradnji sa Haškim tribunalom trebalo biti oprezan. "Hag mora imati jednake kriterijume. Svi ratni zločinci moraju u Hag. Morao je (Slobodan) Milošević, morali bi, da su živi, i (Franjo) Tudjman i (Alija) Izetbegović, a mora i Ramuš Haradinaj", rekao je Čović o novoizabranom kosovskom premijeru, protiv koga se vodi istraga Haškog tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: