Mađarska: Referendum nije uspeo

Budimpešta, Subotica -- Referendum u Mađarskoj o dvojnom državljanstvu Mađara koji žive van zemlje-matice nije uspeo.

Izvor: B92 Svet
Podeli

Prema preliminarnim rezultatima, na referendum je izašlo 37 odsto birača, podršku dvojnom državljanstvu dalo je 1,5 miliona građana, a po mađarskim zakonima za uspeh referenduma je bilo potrebno da se "za" ili "protiv" izjasni najmanje 25 odsto biračkog tela, odnosno nešto više od 2 miliona državljana Mađarske.

Ambasador Mađarske u Beogradu, Jožef Pandur izajvio je za B92 da, iako referendum nije uspeo, postoji mogućnost da vojvođanski Mađari ipak dobiju dvojno državljanstvo. “To zavisi od političkog dogovora političkih partija u Mađarskoj i možda ima šanse za to i bez referenduma, ali ne bih nagađao o tome”, kaže on.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa je, gostujući na mađarskoj televiziji "Duna", ocenio da je ishod referenduma očekivan, ali dodao da Mađari van granica matične države neće odustati od zahteva za dobijanje dvojnog državljanstva.

Lider Demokratske stranke vojvođanskih Madjara Andraš Agošton najavio je da neće odustati od zalaganja za dvojno državljanstvo Mađara u rasejanju. “Mi se i dalje zalažemo za davanje dvojnog državljanstva. Pokrenućemo zajedničku akciju svih mađarskih organizacija u Karpatskom basenu da to pitanje bude stavljeno na dnevni red Vlade i Parlamenta. Verujemo da ćemo tu imati podršku”, rekao je Agošton Beti.

Gradonačelnik Subotice, Geza Kučera, smatra sramotnim što se ovo pitanje uopšte našlo na referendumu: "U ovom delu Evrope, gde su ostale države ovaj problem rešile na veoma jednostavan način, bez referenduma i bez ogromne buke o tome koliko će to zemlju koštati". On je dodao i da je ovo svedočanstvo o današnjem stanju u Mađarskoj, o zvaničnoj politici, koja će verovatno morati da preispita neke svoje stvove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu