Referendum o dvojnom državljanstvu

U Mađarskoj je završeno glasanje na referendumu o davanju dvojnog državljanstva Mađarima koji žive van te države.

Izvor: B92

Nedelja, 05.12.2004.

10:28

Default images

Sva biračka mesta zatvorena su u 19 sati, a u poslednjem satu referendumskog izjašnjavanja zabeležen je nešto veći odziv birača. Kako javljaju agencije, do 17.30 glasalo je oko 33,81 odsto glasača. Međutim, prema mađarskim zakonima, za uspeh referenduma, potrebna je izlaznost veća od 50 odsto, ili da se jedna četvrtina ukupnog biračkog tela plus jedan glasač izjasne za jednu od ponuđenih opcija.

Kako izveštava dopisnik B92 Miroslav Zadrepko, u vodećoj partiji Mađara u Srbiji, Savezu vojvođanskih Mađara, sumnjaju u uspeh referenduma. Potpredsednik SVM-a Šandor Egereši kaže: "Ja sam skeptik, pratio sam tu burnu propagandu koja se trenutno vodi u medijima iu Mađarskoj, a posebno u onim državnim. Vladajuća koalicija u Mađarskoj je, u stvari, mišlljenja da građani Mađarske ne treba da glasaju ‘protiv’."

Mišljenja Novosađana jesu podeljena. Naime, iako bi voleli da referendum uspe, nisu baš svi ubeđeni da će se to i dogoditi. Skeptični građani uglavnom misle da se ceo problem oko davanja dvojnog državljanstva mogao rešiti mnogo drugačije, kao na primer u Hrvatskoj i Španiji.

Čak i ako referendum uspe, Mađari koji žive van matične države, neće automatski dobiti državljanstvo, pošto će tu odluku morati da verifikuje i mađarski parlament. Međutim, trenutno je mogućnost da se to i dogodi mala, jer je za usvajanje zakona neophodna dvotrećinska većina koju nema ni jedna partija.

Današnji referendum u Mađarskoj privukao je veliku pažnju evropske i svetske javnosti. Razog za to je činjenica da će se, ukoliko referendum uspe, značajno povećati broj, ne samo mađarskih državljana, već i broj građana Evropske Unije.

U državama koje se graniče sa Mađarskom živi više od dva i po miliona etničkih Mađara. Nakon propasti Austro-Ugarske monarhije u Prvom svetskom ratu, kada je tadašnja Ugarska ostala bez dve trećine teritorije i polovine stanovništva, oni su nastavili da žive u Rumuniji, tadašnjoj Jugoslaviji i Slovačkoj. "Zaokružio sam ‘da’jer smatram da i oni Mađari koji žive izvan granica naše zemlje zaslužuju da dobiju mađarsko državljanstvo", rekao je jedan Mađar, nakon što je završio sa glasanjem. Međutim, predsednik mađarske Vlade Ferenc Đurčanj, koji je sa danas glasao, smatra da ukoliko referendum uspe Mađarska može postati nestbilna zemlja sa mnogo novih imigranata bez posla, koje bi Vlada morala da izdržava iz socijalnih fondova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: