Janukovič: Za Juščenka mesto premijera

Kijev -- Ukrajinski premijer Viktor Janukovič je spreman da kandidatu opozicije Viktoru Juščenku ponudi mesto šefa vlade.

Izvor: Beta, AP, Frans pres Svet
Podeli

"Ako moja pobeda bude potvrđena, spreman sam da ponudim mesto premijera Viktoru Juščenku", rekao je Janukovič na konferenciji za novinare, a prenosi Frans pres. On je kazao da će s obzirom na tekuće ustavne reforme, Juščenko kao premijer imati najveću vlast u zemlji. Kontroverzni program ustavnih reformi, koji kritikuju i SAD u EU, pruža veća ovlašćenja premijeru i parlamentu na uštrb predsednika.

Ukrajinski opozicioni lider Viktor Juščenko odbacio je predlog svog protivnika na predsedničkim izborima, premijera Viktora Janukoviča, da prizna njegovu pobedu i zauzvrat dobije mesto šefa vlade sa širokim ovlašćenjima. Juščenko je novinarima izjavio da ne postoji mogućnost da razmatra Janukovičev predlog izlaska iz krize.

"Hoću da dokažem tezu da su izbori falsifikovani. Dok se ne reši taj problem, svi ostali problemi su preuranjeni", kazao je Juščenko.

AP javlja da ukrajinski Vrhovni sud nastavlja danas razmatranje validnosti rezultata predsedničkih izbora, na kojima je, prema podacima Centralne izborne komisije, pobedio Janukovič. Opozicija od Vrhovnog suda traži da poništi te izborne rezultate. Sud ne može da poništi rezultate u celini, ali može da ih proglasi nevažecim pojedinačne rezultate u pojedinim izbornim jedinicama. Žalba opozicije najviše se odnosi na rezultate osam istočnih i južnih provincija u kojima ima više od 15 miliona birača, gotovo polovina od ukupnog broja.

Janukovič je rekao da je, ako Vrhovni sud prihvati žalbu opozicije, spreman da pozove građane regiona u Donjecku i Lugansku da ponovo glasaju. U međuvremenu, skupština Donjecke oblasti, jednog od uporišta Janukoviča, danas je počela vanredno zasedanje kako bi razmotrila organizovanje referenduma o autonomiji u slučaju da na predsedničkim izborima pobedi Juščenko.

strana 1 od 111 idi na stranu