DS: Frakcija traži sastanak

Beograd -- Članovi Demokratske stranke koji traže osnivanje frakcije zatražili su sastanak s članovima Predsedništva DS.

Izvor: B92 Srbija
Podeli

U pismu Inicijativnog odbora za formiranje Liberalno-demokratske frakcije predlaže se održavanje sastanka, čija bi tema bila utvrđivanje principa i omogućavanje debate u organima DS o mogućnostima razvoja unutarstranačke demokratije i novih oblika organizovanog delovanja njenih članova.

Sekretar DS Miloš Jevtić potvrdio je FoNetu da je u pisarnicu stranke stiglo pismo Inicijativnog odbora koji je zatražio omogućavanje razvoja unutarstranačke demokratije i da je ono uredno zavedeno u stranačkim dokumentima. "Međutim, Statut DS je jasan, a on ne predviđa postojanje frakcija, pa ta rasprava može imati čisto akademski ton", kaže Jevtić.

Pismo je u ime Inicijativnog odbora potpisao Srećko Pecikoza, koji za B92 kaže da za njega pitanje frakcija nije akademsko, već političko pitanje. "To što Statutom nije predviđena frakcija ne znači i da je zabranjena. Frakcije postoje u svim modernim strankama, članicama Socijalističke internacionale, pa smatramo da i DS, kao vodeća partija 'demokratskog bloka', može sebi da dozvoli formiranje demokratske frakcije u okviru iste stranke. Pogotovo s obzirom na činjenicu da je na Skupštini stranke Čedomir Jovanović dobio veliki broj glasova", kaže on.

Pecikoza napominje i da je uloga Statutarne komisije velika jer je ona ta koja treba da oceni da li je nešto u skladu sa Statutom. On kaže kako se nada da će ta komisija primeniti analogiju, kao u nekim nedavnim slučajevima u DS. Pecikoza očekuje da će sednica Predsedništva biti uskoro održana i da će omogućiti debatu o formiranju frakcije u stranci. "Sigurno je da ćemo se pomiriti s činjenicom da DS i njeno članstvo nisu za formiranje frakcije ako nisu za to da je formiramo, ali tražimo odgovor i od članstva i DS-a, a ne od nekog užeg tela", rekao je on.

Kako B92 saznaje, u ponedeljak uveče su pojedini poslanici DS-a potpisali zahtev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Čedomira Jovanovića. Podpredsednik DS-a Dragan Šutanovac potvrdio je za Radio Beograd 202 da je nekoliko članova te stranke zatražilo pokretanje disciplinskog postupka protiv Čedomira Jovanovića.

Info

strana 1 od 594 idi na stranu