Ivašov: Savez NATO i OVK protiv SRJ

U Haškom tribunalu je, u okviru procesa Slobodanu Miloševiću, svedočio ruski general Leonid Ivašov.

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2004.

08:38

Default images

Rusija je još 1997. raspolagala informacijama da će NATO napasti Jugoslaviju, izjavio je ruski general Leonid Ivašov, svedočeći na suđenju Slobodanu MIloševiću u Hagu. Ivašov, koji je bio zadužen da o događajima na Kosovu obaveštava predsednika Rusije Borisa Jeljcina, rekao je da je plan NATO podrazumevao vojne udare i kopnenu intervenciju, od koje se kasnije odustalo.

Pukovnik Ivašov, za koga je rečeno da je raspolagao svim relevantnim informacijama o Kosovu, rekao je da je na jesen 1998. počelo grupisanje snaga NATO, prvenstveno američkih i britanskih, na granicama Jugoslavije. Prema podacima kojima je raspolagao, u Makedoniju je prebačen jedan puk britanske vojske, za specijalne namene, čiji su se pripadnici bavili postavljanjem sistema za radio-praćenje, prikupljanje obaveštajnih podataka i izazivanje provokacija.

"Pripadnici tog puka dogovarali su se sa OVK i s njima pokušavali da prodru na Kosovo", rekao je Ivašov. Istovremeno, čelnici NATO odbijaju ruski predlog da se u zajedničkoj akciji situacija na Kosovu smiri, a glavnokomandujući Alijanse, general Vesli Klark, ne prihvata podatke ruskih obaveštajaca o naoružavanju OVK i njenim terorističkim aktivnostima. "Mi smo znali za 11 logora za obuku u severnoj Albaniji i na Kosovu, znali smo za pet maršruta za oružje i narkotike i za pokret njihovih trupa. Sve te maršrute vodile su na Kosovo. Te informacije prenete su Klarku, ali je on rekao da obaveštajni podaci NATO ne potvrđuju te informacije," rekao je Ivašov.

On je dodao da je kasnije saznao da drugi zvaničnici u NATO, poput nemačkog generala Klausa Naumana, nikada nisu saznali za informacije koje su Rusi prosledili Klarku.

Ivašov je sugerisao da Verifikaciona misija OEBS-a na Kosovu nije bila objektivna i da su ruski članovi Misije bili ignorisani. Ivašov je rekao da im, na primer, nije dozvoljen pristup Račku, posle incidenta iz januara 1999.

Opisujući jedan susret sa šefom Misije, Amerikancem Vilijemom Vokerom, Ivašov je rekao da mu je on potvrdio da je bombardovanje Jugoslavije neizbežno i da Srbi nemaju šta da traže na Kosovu. "Kada je reč o toj imitaciji, naglašavam imitaciji, mirovnog procesa, ona je uspela da ispuni svoje zadatke i stvori uslove za napad na SRJ. Misija je uspela da stvori neku vrstu pokrića i razloge za operaciju NATO", rekao je Ivašov i dodao da su verifikatori još i naznačili objekte koji će kasnije biti bombardovani.

Prema podacima kojima se raspolagalo u Moskvi, posle početka bombardovanja, OVK i NATO su bili saveznici na Kosovu, gde je stvorena mogućnost za napredak jedinica OVK pod okriljem NATO-udara. Ivašov je izjavio da su se srpska policija i jugoslovenska vojska branile od napada i raspoređivale snage na terenu očekujući kopneni napad. To je, po njegovoj oceni, bila njihova ustavna dužnost i obaveza. Svedok je rekao da nikada nije čuo za plan da se na udaru nađe civilno stanovništvo sa Kosova i da je video naređenja Generalštaba u kojima se navodi da takve akcije ne smeju biti preduzimane.

Predsedavajući sudija Patrik Robinson u više navrata je skretao pažnju Miloševiću da svedočenje Ivašova smatra važnim i da bi ono moglo biti relevantno u dokazivanju njegove teze o samoodbrani, ali da bi svedočenje bilo daleko ubedljivije za Sudsko veće kada bi bilo potkrepljeno i dokumentima o događajima i razgovorima o kojima je svedok govorio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: