Službena tajna na srpski način

Da li će nešto biti tretirano kao tajna, zavisi od procene i odluke, takozvanih nadležnih organa.

Izvor: B92

Utorak, 16.11.2004.

15:15

Default images

Tako smo juče čuli da je službena tajna i razgovor policajaca u noći kada gori beogradska džamija. Na sednici odbora za bezbednost citirani su i transkripti policijskih razgovora iz noći kada je zapaljena Bajrakli džamija u Beogradu, koji se smatraju službenom tajnom, iako je sednica bila otvorena za javnost.

Prenosimo deo rasprave - scenario, režija i glavne uloge: bivši predsednik Odbora za bezbednost Dragan Šutanovac iz Demokratske stranke, ministar Dragan Jočić i socijalista Ivica Dačić.

Šutanovac: Ja sam ovih dana poštom dobio transkripte i ovde piše da ste vi, g. ministre, rekli – ništa, samo da ne pružamo silu. U 00.37 časova ste rekli – 'da pokažemo da štitimo, mada je apsurdno; oni nas ubijaju.'

Jočić: To sam rekao kada još nikog nije bilo kod džamije. Isto tako, u transkriptu imate govor Obradovića, gde mu je general Milošević naređuje da upotrebi sva sredstva, osim vatrenog oružja. Onda jedan pripadnik MUP-a koji je danas na visokoj funkciji – 'ako mora da se pali, nek se pali, mi mislimo ovde tako, nek zapale, šta je... Bolje i to nego da bude frke.'

Dačić: Ko je pravio te transkripte? Jesu li oni za javnu upotrebu? Mi smo u dosadašnjem radu imali mnoga dokumenta koja nisu za javnu upotrebu. Ako hoćete, ja mogu da ih ovde iznesem.

Jočić: Ne znam kako je dokument došao do vas. Jednostavno, videćemo.

Ova rasprava otvara pitanje odnosa članova odbora prema službenoj tajni, to jest pitanja da li su oni smeli da iznose službene tajne na sednici koja je otvorena za javnost, kolika je njihova odgovornost za to i da li takva dokumenta smeju da se koriste za eventualne međupartijske obračune.

Bivši profesor Policijske akademije, Bogoljub Milosavljević, objašnjava da na svakom dokumentu koji dođe pred odbor mora stajati oznaka da li se radi o državnoj i službenoj tajni ili ne, te da poslanici imaju obavezu da čuvaju svoja saznanja. On, međutim, kaže da se često obeležje tajnosti stavlja da bi se prikrilo nečije greške i propusti u radu. U konkretnom slučaju, Milosavljević smatra da je veći interes javnosti da se otkriju propusti u radu policije: "To, u svakom slučaju, nije nikakva tajna, ukoliko je neko od policajaca, odnosno starešina policije komentarisao takve stvari u stilu – pustite džamiju da izgori. To je prosto dokaz o lošoj reakciji policije u tom trenutku i to jeste stvar koja se mora isterati i moraju se preduzeti mere za odgovornost."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: