Januković i Juščenko u drugom krugu

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.2004.

14:07

Default images

Premijer Viktor Januković i liberal Viktor Juščenko osvojili su najviše glasova na predsedničkim izborima u Ukrajini.

Time su oni prošli u drugi krug glasanja koji će biti održan idućeg meseca, javljaju agencije u nedelju. Prema anketama koje su sprovela dva ukrajinska instituta koja su pratila tok glasanja, zapadu naklonjeni Juščenko vodi ispred Janukovića, ali ni jedan ni drugi nisu osvojili potrebnih 50 odsto glasova da bi pobedili u prvom krugu.

Prema jednoj od anketa, Juščenko je dobio 45,2 odsto glasova, a Januković 36,8 odsto, a prema drugoj Juščenko vodi sa 41,9 odsto u odnosu na 40,1 odsto, koliko ima premijer. Zvanični rezultati izbora, na kojima su učestvovala 24 kandidata, očekuju se kasnije noćas.

Januković, koga je odlazeći predsednik Leonid Kučma izabrao za svog naslednika, uzda se u rezultate koji pokazuju dve godine stalnog razvoja Ukrajine i predlaže tešnje veze sa Moskvom, što je podržao i ruski predsednik Vladimir Putin prilikom nedavne posete Kijevu.

Juščenko, koji je takodje jedno vreme bio premijer za Kučminog mandata, zalaže se za liberalnu ekonomiju i postepeno približavanje Zapadu, a optužuje Kučmin režim za korupciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: