Poziv na konkretnu saradnju sa Hagom

Izvor: B92

Petak, 01.10.2004.

08:05

Default images

Američki državni podsekretar Mark Grosman i ambasador za ratne zločine Pjer Rišar Prosper boravili su u četvrtak u Beogradu.

Oni su još jednom pozvali domaće Vlasti da počnu konkretnu saradnju sa Haškim tribunalom, ukoliko žele da zemlja nastavi putem evroatlanskih integracija. Mark Grosman je rekao da su nalozi za hapšenje četvorice generala optuženih za zločine na Kosovu 1999. godine pozitivan razvoj, ali da žali zbog činjenice da je general Ratko Mladić još uvek na slobodi. On je rekao da nije došao u Beograd kako bi postavljao nove rokove, ali je upozorio da Srbija već oseća posledice nesaradnje sa Haškim tribunalom.

"Zaustavljeni ste na putu ka EU, Partnerstvu za mir i NATO. Kada me pitate za posledice nesaradnje u budućnosti, pozivam vas da razmotrite kakve su posledice sada. Ne želite da SCG budu ostrvo, izolovano od Evrope, a to je upravo ono što se sada dešava. Bio sam ovde u julu, i tada smo rekli da je vreme za transfer Mladića i četvorice generala bio tada. Od tada je prošlo 90 dana, i ja ne želim da pomislim da će proći još 90, i novih 90, dana. Zato ponavljam: rok je juče", rekao je američki zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: