Sistem 48 u Inđiji

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2004.

14:57

Default images

Modernizacija opštinske uprave jedan je od najvažnijih zadataka lokalnih organa vlasti u Srbiji.

Modernizacija lokalne administracije u opštini Inđija daleko je odmakla u odnosu na ostale u zemlji i regionu. Pored već poznatog prijemnog odeljenja, čijim je osnivanjem znatno uprošćena i pojednostavljenja procedura izdavanja dokumenata, u Inđiji od nedavno funkcioniše i Sistem 48 - informacioni sistem za praćenje i kontrolu rada lokalne administracije - jedinstven u Evropi.

Sistem 48 je jedinstven informacioni sistem u Evropi, kojim se u roku od 48 sati rešavaju problemi građana opštine Inđija. Razvijen je u američkom gradu Baltimoru, za potrebe policije i prilagođen lokalnim potrebama u opštini Inđija. Služi za bolje upravljanje opštinom, kao i unapređenje funkcionalnosti javnih preduzeća, ali i sprovođenje njihove efikasnije kontrole, objašnjava direktor JP Komunalac, Slavko Puvača: "Dobija se jasna slika o tome kako se obavljaju kompletni poslovi komunalne prirode u pojedinim javnim preduzećima, na koji način se kontrolišu, a s druge strane se dobije jasna slika lokalne samouprave o funkcionisanju komunalija i koliko se korisnici naših usluga zadovoljni."

Objedinjujući rad preduzeća u opštini Inđija, Sistem 48 omogućava rešavanje problema i zahteva građana, raspolaganje sredstvima na nov, moderan i funkcionalan način, što ovu opštinu stavlja daleko ispred drugih u regionu. Funkconiše na taj način što je građanima putem takozvanog "call centra" omogućeno da 24 sata dnevno prijave svoj problem. Administrator "call centra", Biljana Alfirović, kaže da se prijave primaju lično, telefonom, mejlom ili sms porukama: "Zahtevi se automatski prosleđuju javnim preduzećima i nadležnim opštinskim inspekcijama, zavisno od vrste zahteva, i u roku od 48 sati građani dobijaju odgovor, povratnu informaciju od javnih preduzeća ili inspekcije o statusu njihovog zahteva i odgovor kad će biti rešen i šta će biti preduzeto povodom zahteva."

Sistem 48 je još uvek u fazi razvoja, tako da su za sada u njega uključene inspekcijske službe i dva javna preduzeća – "Građevinsko zemljište" i "Komunalac". Direktor građevinskog zemljišta, Uroš Ćuruvija, kaže da se očekuje objedinjavanje i ostalih lokalnih preduzeća i ustanova, ali i republičkih, kao što su policija ili vatrogasci: "Za ovih 6 meseci koliko se primenjuje u Inđiji, pre svega, operativnost ovih preduzeća je izdignuta na daleko viši nivo i to su sve analize rukovodstva opštine pokazale. Mi se nadamo da će biti još daleko operativnija ova uprava i da će se u dogledno vreme tih 48 sati spustiti na 24."

Pored reagovanja na trenutne probleme, Sistem 48 služi i za izgradnju baze podataka radi dugoročnog planiranja rešavanja komunalne problematike na teritoriji opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: