Svedočio Milorad Ulemek

Beograd --

Izvor: B92 Srbija
Podeli

Na suđenju optuženima za ubistvo Boška Buhe u četvrtak se pojavio Milorad Ulemek u svojstvu svedoka.

Ulemek je izjavio da su on i vođa zemunskog klana Dušan Spasojević sa bivšim državnim i policijskim rukovodstvom Srbije učestvovali u hapšenju i ispitivanju optuženih za ubistvo Buhe. On je naveo da su u to bili uključeni bivši zamenik ministra policije Nenad Milić, bivši načelnik beogradske policije Milan Obradović, bivši potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović, bivši zamenik načelnika BIA Milorad Bracanović i inspektor policije Slobodan Pažin.

Milorad Ulemek svoje svedočenje zasniva na tome da je sa čovekom Dušana Spasojevića došao u baraku u šumi nadomak Rume, u kojoj je zatekao dvojicu mladića sa fantomkama i Spasojevića koji video-kamerom snima, kako kaže, nesrećnog Dragana Ilića Limara. Na tom video-snimku Ilić priznaje da je grupa Željka Maksimovića Make ubila Boška Buhu, nekadašnjeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Radovana Stojičića Badžu, i da su bila planirana ubistva Čedomira Jovanovića, Miroljuba Labusa, Ljubiše Buhe Čumeta i još nekih političara. Ulemek kaže da je Ilić iz barake prebačen u bazu JSO-a u Lipovci, da se on tome protivio i da je pitao Nenada Mlića: Šta ću posle da radim sa njim, ne mogu da ga vodim kući!? Ilić je ipak odveden u Lipovicu, ali je tu poricao priznanje. Besan zbog toga, Ulemek je Ilića počeo da tuče ašovom koji se nalazio u toj prostoriji. On ne zna da li je Ilić sniman i u bazi JOS-a.

Advokat optuženog Nikole Maljkovića, Borivoje Borović kaže da je Ulemek značajan svedok do ko koga niko nije mogao da dođe i da utiče na njegovo svedočenje: "Legija je bio svedok Tužilaštva i mi smo na jedan frapantan način utvrdili da Tužilaštvo ne poznaje ovaj predmet, da je Legija danas izjavio da je akciju animirao Dušan Spasojević u dosluhu sa izvesnim političarima koji će posle ovog svedočenja verovatno imati probleme sa policijom i sudom."

Za razliku od Borovića neki advokati odbrane kažu da su znali o čemu će Ulemek da svedoči. Budući da na današnjem glavnom pretresu nije bilo punomoćnika oštećenih, javnost je ostala uskraćena za njihova pitanja i mogućnost da se čuje i druga strana. Inače, Ulemek je izjavio i da su Spasojevićevi ljudi pet sati "lomili" optuženog Nikolu Maljkovića da prizna da je ubio Buhu, ali da Maljković ništa nije priznao.

Interesantno je da Milorad Ulemek Legija u današnjem svedočenju optuženog Dragana Ilića Limara u jednom trenutku naziva nesrećnim čovekom, a već u sledećem kaže da ga je tukao ašovom. Sudija pita Ulemeka zašto je svedoku saradniku Ljubiši Buhi Čumetu rekao da će se osvetiti Bošku Buhi i bivšem zameniku načelnika DB-a Zoranu Mijatoviću, a Ulemek odgovara da Buha to najverovatnije priča zbog toga što je on proglašen državnim neprijateljem broj 1. Na kraju suđenja, advokat Borivoje Borović tražio je ukidanje pritvora za optuženog Nikolu Maljkovića, o čemu će sud odlučivati u petak.

Politika

Srušene biste u Smederevu

Biste dva narodna heroja iz drugog svetskog rata srušene su noćas u centru Smedereva, ispred zgrade opštine i policije. Policija još uvek traga za počiniocima, a

Društvo četvrtak 30.09. 16:17 Komentara: 1

Sistem 48 u Inđiji

Modernizacija opštinske uprave jedan je od najvažnijih zadataka lokalnih organa vlasti u Srbiji. Modernizacija lokalne administracije u opštini Inđija daleko je

Društvo četvrtak 30.09. 14:57 Komentara: 3
strana 1 od 152 idi na stranu