Obeležena 90. godišnjica Cerske bitke

Loznica --

Izvor: Beta Srbija
Podeli

U nedejlu je obeležena 90. godišnjica Cerske bitke, prve pobede saveznika u Prvom svetskom ratu.

Obraćajući se skupu od nekoliko hiljada gradjana potpredsednik srpske vlade Miroljub Labus je rekao da je od Bitke Srbija prošla mnoga iskušenja, da u suočavanju s Evropom, nova tek predstoje i da Srbija mora da postane deo ujedinjene Evrope i da u tome "niko nema pravo da se dvoumi".

Načelnik Generalštaba VSCG Branko Krga je istakao da će Cerska bitka u istoriji ostati zapamćena kao "pokazatelj najboljih osobina srpskog naroda i njegove sposobnosti da se suprotstavi svakom zlu i nadmoćnijem neprijatelju".

Cerska bitka vodjena je izmedju austrougarskih i srpskih snaga u rejonu planine Cer, od 12. do 14. avgusta 1914. godine. U istoriografiji pominje se i kao Jadarska bitka, jer su se glavne operacije odvijale u slivu reke Jadra.  Povlacenje preko Drine razbijene austrougarske snage otpocele su u noći izmedju 19. i 20. avgusta i nastavile ceo sutrasnji dan. U Cerskoj bici srpske snage izgubile su vise od 16.000 vojnika, dok su austrougarski gubici iznosili oko 25.000 ljudi.

Zbog izuzetnih zasluga u rukovodjenju i komandovanju u Cerskoj bici, komandant Druge srpske armije Stepa Stepanović unapredjen je u čin vojvode.

Društvo

HDZ protiv simbola NDH

Predsedništvo HDZ usprotivilo se podizanju spomenika funkcionerima NDH i isticanju simbola iz tog vremena.Predsedništvo HDZ u pismu emigraciji navodi da su takvi

Politika utorak 31.08. 12:12 Komentara: 6

Sudski pozivi i u novinama

U Makedoniji će sudski pozivi ubuduće biti oglašavani i u novinama. Kako predviđa novi Zakon o opšem upravnom postupku, koji je Vlada uputila na razmatranje u Parlament,

Politika utorak 31.08. 11:50 Komentara: 0
strana 1 od 157 idi na stranu