Pauel: SAD će pomoći BiH

Izvor: Beta

Subota, 31.07.2004.

17:53

Default images
Državni sekretar SAD Kolin Pauel boravi u Sarajevu.

On je izjavio da je zadovoljan napretkom koji je BiH ostvarila u poslednje tri godine, kada je poslednji put boravio u Bosni i Hercegovini.

Pauel je posle susreta sa članovima Predsedništva BiH, Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova BiH Mladenom Ivanićem, rekao da je tokom razgovora sa zvaničnicima BiH još jednom ponovio opredeljenje SAD da pomogne BiH da nadje svoj put u Evropsku uniju i u "Partnerstvo za mir".

Pauel je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da BiH neće biti primljena u EU i NATO, sve dok u potpunosti ne bude saradjivala sa za sudom u Hagu.

On je podsetio da krajem ove godine Sfor odlazi iz BiH, a da će mirovnu misiju preuzeti snage Evropske unije (Eufor), ističući da će NATO ostati prisutan u BiH. On je dodao da će NATO uskoro otvoriti svoj štab u Sarajevu, odakle će pružati pomoć vlastima BiH na polju reforme odbrane, borbe protiv terorizma i kriminala.

Pauel je rekao da haški optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić još nisu uhapšeni samo zato što Sfor nije imao tačnu lokaciju njihovog skrivanja i izrazio nadu da će oni uskoro biti predati sudu u Hagu. "Znamo da se potraga za njima nastavlja, ali ja neću biti zadovoljan sve dok se oni ne nađu u Hagu. Nema određenog roka za njihovo hapšenje, a nadam se da će se to uskoro desiti", dodao je Pauel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: